Bli din egen köksdesigner – 7 tips från proffset!

Ägnar du mycket tid i köket åt att laga mat, umgås, diska, plocka, duka, äta och säkert en hel del annat – men tycker ofta att plats och yta inte räcker till? Med 7 enkla tips kan du planera ditt kök så det blir både smidigare och roligare att vara i.

backlunda1

1. Förenkla ditt kök – utgå från funktionalitet

Alla kök är olika, men de har några fasta punkter: vatten, avlopp och ventilation. Dessa är ju svåra att flytta på, så utgå från var de ska placeras när du planerar ditt kök. Du kan göra mindre justeringar genom att välja ett kök med högre sockel. På så sätt finns det spelrum för rör under skåpet och därmed möjlighet att flytta diskon senare.

Är ni fler än två i hushållet? Låt kyl och frys ta plats! Avstå från kombinerad kyl och frys och satsa istället på separata enheter som är 60 cm vardera för att lätt kunna organisera matvaror och undvika överfulla kylutrymmen.

Utgå från funktionalitet och fundera på hur du rör dig mellan de tre viktigaste platserna i köket: diskhon, spisen och kylen. Försök placera diskhon i centrum mellan kyl och spis och se till att avståndet mellan punkterna är tillräckligt långt för att det ska finnas plats att arbeta, men ändå tillräckligt nära för att röra sig mellan de olika stationerna.

2. Placera ytorna på rätt ställe

Vill du slippa böja dig när du kommer hem med fulla matkassar? Planera in en ordentlig arbetsyta bredvid kylen. Då kan du lätt packa upp varorna på bänken och strukturerat packa in dem i kylen. Samma sak gäller ytan bredvid spisen. Ge plats åt skärbrädor och skålar med ingredienser som ska ner i stekpannan eller kastrullen. Ytan kan även användas till att ställa tallrikar på när maten serveras direkt från spisen.

backlunda2

3. Tänk utanför boxen – förvara i lådor

De flesta äldre kök förutsätter förvaring av tallrikar, skålar och glas i skåp och på hyllor. Ge lådorna en chans! På så sätt undviker du tunga lyft och det ger bättre överblick. Har du möjlighet att skippa överskåpen helt? Då får du ett luftigare kök och kan placera dina favoritsaker på öppna hyllor för att rent stilmässigt knyta ihop köket med resten av ditt hem.

backlunda3

4. Ge ugnen en ny plats

Vill du slippa dra ut en tung gratäng ur ugnen med krökt rygg? Skapa ett mer ergonomiskt arbetssätt genom att placera ugnen i brösthöjd istället för under hällen. Då undviker du även konkurrens om arbetsplatsen framför hällen om ni är flera som lagar mat tillsammans.

backlunda4

5. Var sak har sin plats

Mikrovågsugnen tar ofta stor plats på arbetsbänken. Planera in den i ett av skåpen redan från början så vinner du mycket yta som kan utnyttjas på bättre sätt. Genom att planera förvaringen för varje pryl redan från början skapar du möjlighet att rensa arbetsytorna från ”köksgrejer” när du är färdig med matlagningen.

6. Mitt på golvet eller högt i tak?

Anpassa din köksö efter dina behov. Behöver du mer förvaring, en ö som kan flyttas runt, extra arbetsyta, en plats att sitta vid eller bara ett ställe att umgås vid? Tänk på att ha 120 cm mellan bänk och ö för att göra det lättarbetat när ni är flera i köket. Kan du nyttja höjden bättre? Ett litet och trångt kök behöver utöver kyl, frys, spis, ugn och diskho fortfarande förvaring. Ofta har vi en tom yta ovanför exempel kylen. De saker du inte använder ofta kan placeras högst upp och det du använder varje dag får en mer lättillgänglig plats.

7. Belys de viktigaste punkterna

Sist men inte minst. Ett kök behöver mycket ljus! En bra taklampa för allmänt ljus underlättar dina dagliga sysslor i köket. Komplettera med belysning över arbetsytorna. Vägglampor, taklampor, dold eller synlig belysning – det finns många alternativ. En gyllene regel att ta med dig i hela hemmet är att ljussätta varje rum med minst sju ljuskällor. På så sätt hittar du alltid rätt ljus för rätt tillfälle, oavsett ifall det är baksöndag, torsdagsstädning eller fredagsdejt.

ELON och Elkedjan har tillsammans tagit fram Bäcklunda . Eftersom de sålt vitvaror i 50 år så vet de vilka krav som kan ställas på kök. Bäcklunda är gjort för att användas och passa olika människors livssituationer – från stora barnfamiljer, lantliv eller singelhushåll och storstadspuls. Bäcklunda är ett nordiskt kvalitetskök till ett förmånligt pris och med snabb leverans.Välkommen in till Bäcklunda!