Så tar du snygga inredningsbilder till Instagram

Instagram är en perfekt plats för att hämta inspiration till hemmet, men hur tar man egentligen en snygg inredningsbild? Katarina Matsson har bland annat bloggat för Elle Decoration och är i dag innehållschef på tidningen Elle. Hon driver också det populära Instagramkontot ettrumtill som är fullspäckat med vackra inredningsbilder. Här är hennes bästa tips för att ta en tjusig bild på sitt hem till Instagram.

Alla bilder är tagna av Kristina Matsson, på Instagramkontot ettrumtill.

instagram1
Vacker inredning är en bra grundförutsättning för en inspirerande Instagrambild.

• Snygg inredning

– Nummer ett är såklart att hitta en snygg inredning! Men med rätt vinkel och bildutsnitt går det ofta att få till en bra bild (det finns till exempel en orsak till att vårt kök aldrig är med på bild – jag har tyckt illa om luckorna sedan vi flyttade in för tre år sedan men det är först nu de är slitna nog för att bytas ut utan att få total klimatångest). Så det gäller att plocka upp telefonen och testa sig fram.

instagram2
Försök att hitta ett unikt formspråk där komposition, utsnitt och redigering skapar ett signum.

• Ta många bilder och utgå från räta linjer

– Jag tar ofta typ tio bilder på samma motiv och väljer i redigeringen. Ett annat tips är också att hålla sig till någon form av räta linjer – hitta en mittpunkt eller horisont i bilden som du kan utgå ifrån. Mycket går också att fixa till i redigeringen, som ljus, utsnitt och att räta upp bilder.

instagram3
Prova att experimentera med skuggor för att få extra djup i bilden.

Hitta ljuset

– Jag har turen att bo i en lägenhet med fantastiskt ljus – högst upp och i söderläge. Det är lätt att tro att starkt solljus är nyckeln, men det kan många gånger bli alldeles för hårt. Missförstå mig rätt, hemma älskar jag att fota när solen lyser rakt in, men var inte rädd för att leka med skuggor och ta fram kameran även när det är molnigt, morgon eller skymning, det kan skapa en härlig mystik och stämning i bilden. Men jag är definitivt ett fan av naturligt ljus – lampsken har många gånger en alldeles för gul nyans för min smak (en riktig utmaning från oktober till april).

instagram4
Naturligt ljus underlättar för färgernas ursprungliga nyanser att komma fram.

• En egen redigeringsstil

– Jag redigerar alltid mina bilder i appen VSCO och använder i princip alltid samma filter, HB1, och ljusar upp bilden ganska mycket. Jag började med denna ”behandling” för flera år sedan, för att ge flödet ett sammanhållet uttryck och @ettrumtill en tydlig identitet, och nu vågar jag inte byta! Filtret ger ett ganska kallt och blått ljus som passar jättebra när solen skiner och bilderna innehåller mycket färg, men för tillfället är jag egentligen sugen på något varmare. Generellt tycker jag det trots allt är bra att hitta sin egen stil, så att man känner igen sig som följare.

instagram5
Katarina Matsson älskar personligen växter och snittblommor – både i sitt hem och på sina bilder.