Inred med trendiga antikviteter

Utomlands har vurmen för antikviteter hos inredningsintresserade funnits länge. Men de senaste åren har också svenskarna fått vittring för och kunskap om antikmarknadens utbud. Bukowskis Björn Extergren guidar till de senaste trenderna som håller över decennier.

silver

 

– Det finns ett enormt tryck på antikviteter just nu. Många intresserar sig för samtida men ändå tidlösa föremål som funkar i alla tider och koncept, berättar Björn Extergren.

Han är chef för intag och försäljning på Bukowskis – den nästan 150 år gamla marknadsplatsen som auktionerar ut design, konst och antikviteter både online och på klassiska slagauktioner. Med sina många år i branschen har Björn Extergren sett otaliga trender gå i vågor. Och han understryker just att antikvärlden är väldigt trendkänslig. – I Sverige har vi länge sett avskalade hem i naturfärger, det har varit ganska vitt och spartanskt. Men nu vill många att ge plats för en exklusiv känsla med mycket färg och personliga uttryck.

skrivbord

Han beskriver distinktionen mellan konst och möbler på antikvitetsmarknaden som skillnaden mellan basplagg och smycken. Möbler och större inredningsdetaljer utgör stommen i hemmet medan konsten fungerar som utsmyckning.

fåtölj

Just nu syns mycket av den skandinaviska designen på auktion. Axel Einar Hjorths möbler i furu, Alvar Aaltos ikoniska formgivning och Børge Mogensens funktionella trämöbler – många av dem är i grunden modernistiska men betraktas i dag som klassiker. När det kommer till konstverk är det svenska konstnärer som går bäst i just Sverige. Även här ligger fokus på färg och motiv som drar åt sig många blickar. Isaac Grünewald, Sigrid Hjertén och Göteborgskoloristerna är namn som ofta lockar många budgivare.

tavlor

För den som tänkt göra den första antika investeringen rekommenderar Björn Extergren att satsa på ljusstakar. Viktigt är också att sätta upp en prisnivå och hålla sig till den. – Men om du verkligen ser något du älskar ska du slå till, annars kommer du alltid att ångra dig. Gör du ett bra val och verkligen vet att du älskar köpet nu kommer du göra det om tjugo år också, säger han.

dagbädd