Så skapar du medelhavskänsla på uteplatsen!

Vad är somrigare än en uteplats inredd i härlig medelhavsstil? En vacker blandning av solvarm sten, lummig skugga, havsblå stänk och doftande örter, som får det att kännas som utlandssemester på hemmaplan! Royal Design visar hur du fixar Medelhavsstilen på din uteplats.

1
Inspiration från Domo Outdoor.

Azurblått hav, vitkalkade hus och bränd lera

Utgå från en färgpalett bestående av vitt, blått, beige och terrakotta när du ska inreda din medelhavsinspirerade uteplats. Tänk dig glittrande blått vatten, vitkalkade hus, silvergröna olivlundar, lavendelfält, apelsinträd och klättrande purpurfärgad bougainvillea. Material som passar denna stilen är terrakotta, keramik, kakel, mosaik, betong, sten och marmor. Blåvita tyger och detaljer som urnor och små statyer ger också en stark medelhavskänsla.

2
Stor vas från Muubs, dekorationer och kruka från Lene Bjerre, handgjorda ljuslyktor i lera från House Doctor, kuddfodral från Lidby Living, salladsskål från Newport.

Uteplatser med stenläggningar och kakel är typiskt för Medelhavet men på lite kyligare breddgrader där solen inte alltid ligger på kan det kännas lite kallt. Införskaffa en eller ett par olika mattor i färgpalettens tema att ta fram vid behov!

3
Plastmattor från Pappelina.

Doftande kryddväxter och krukodlade träd

Vill man få till en härlig medelhavsfeeling är växter ett måste och framför allt sådana som växer naturligt omkring Medelhavet. Blanda doftande blommor med kryddväxter, klängväxter och träd och odla i lerkrukor eller urnor. Välj sådana krukor och planteringskärl som går att flytta runt på uteplatsen och som du sedan kan flytta in för eventuell vinterförvaring på frostfritt, svalt och ljust ställe. Värt att tänka på är att lerkrukor torkar ut snabbt och måste vattnas ofta, så det kan vara en bra idé att först plantera i en innerkruka av plast.

4
Forest karmstol från Fast Design under en Bougainvillea.
5
Terrakottakrukor från Skagerak och korg med planteringssäck från Korbo.

Träd i krukor som skapar lummighet och kastar vackra skuggor på marken känns väldigt mycket Medelhavet. Exempel på fina krukträd är oliv, lager, fikon och olika sorters citrus. Tycker du det är bökigt med vinterförvaringen, välj ett silverpäronträd istället, som växer naturligt i vårt klimat. Det påminner lite om olivträdet med sina silvergröna blad och brukar faktiskt kallas för just “Nordens olivträd”. Din medelhavs-oas blir finast om du placerar flera krukor i grupp och blandar växter av olika höjd. Typiska medelhavsväxter för lägre blickfång är lavendel, kantnepeta, pelargoner och hibiskus.

Glöm inte kryddväxterna! Solvarma kryddväxter doftar ljuvligt och med en “kryddträdgård” på uteplatsen så har du dem nära till hands vid grillningen! Timjan och rosmarin används ofta i medelhavsköket men välj utifrån vad du sjäv brukar ha i matlagningen.

En plats i skuggan

I varma länder är det vanligt med en Pergola som skydd mot den starka solen, men även på nordligare breddgrader är det skönt att kunna flytta in i skuggan en stund mitt på dagen. Låt klängväxter slingra sig upp längs stolparna och bilda ett grönt tak. Vinrankan är en klassisker och det finns extra härdiga sorter som klarar sig fint i vårt klimat. Även snabbväxande Humle är perfekta för pergolan och Klematis som med sin rikliga färgsprakande blomning påminner om Bougainvillea. På balkongen kan du istället skapa gröna väggar med hjälp av spaljéer och ettåriga slingerväxter.

6
Utemöbler från Lafuma.

Ljusslingor och lyktor

Vilken typ av uteplats det än gäller så är det viktigt med rätt belysning för att kunna sitta ute och mysa så länge som möjligt. Häng upp elektriska ljusslingor eller ljuslyktor i träden, pergolan, altantaket eller längs balkongräcket så följer den varma medelhavskänslan med långt in på sommarnatten.

7
Lanternor från Eva Solo.

På RoyalDesign.se hittar du ett stort sortiment av designprodukter för din utemiljö och fler än 1000 olika utemöbler.