Därför älskar vi att flytta!

Med nytt år så ser vi ofta nya möjligheter och nya chanser till nya äventyr! Någon börjar träna, en annan byter jobb. Men somliga vill starta om rejält för att förverkliga sina drömmar. Ah, en flytt; den optimala omstarten!

flytt-start

Jo, visst gillar vi att flytta! Svensk Fastighetsförmedlings Bobarometer som gjordes för ett par år sedan visade att svenskarna faktiskt gillar att flytta. Hela 36 procent av svenskarna har flyttat mellan sex till tio gånger i sitt liv och 15 procent har bytt bostad fler än tio gånger. Bara ynka två procent har aldrig flyttat.

En flytt beror såklart många gånger på stora livsförändringar – ibland självvalda och ibland oplanerade – såsom studier, separation, den stora kärleken, tillökning i familjen, jobb på annan ort. Men en hel del svenskar flyttar helt enkelt för att få den uppiggande och eftertraktade kicken i att kunna börja om. Att äntligen ge efter för suget efter nya äventyr eller kanske drömmen om en förbättrad och ljusare vardag.

flytt3

Varför flyttar vi – och varför inte?

I årtusenden har vi människor varit nomader, vi har brutit upp och flyttat på oss på grund av plötsligt förändrade förutsättningar i klimat och hot från naturen. Att bo på en och samma plats är en ganska ”modern” företeelse, någon gång på medeltiden slog det nya sättet att bo och leva igenom och detta trygga nya liv följer oss till idag. Samtidigt har vi utvecklats till att vilja trycka in så många upplevelser och intryck vi bara kan, i vår strävan att vara moderna och framåtsträvande. Men återigen, vi vill samtidigt ha kvar vår trygghet. Kanske är det i just bostadsbytet så väl som i att byta jobb där vi är modiga nog att ta de äventyrliga stegen.

flytt5

Flytten – ett äventyr!

Vi kan väl alla känna igen oss i det där lite avslöjande fönsterfluktandet: ”Tänk om jag ändå bodde där.” Det har ju blivit närapå en folkrörelse, att drömma sig bort till det nya boendet och dess möjligheter när vi kikar mot andras bostäder på vår kvällspromenad eller surfar Hemnet-annonser kvällarna igenom. Vi som homestylister märker ett stort uppsving i under årets första månader då många nya bostäder kommer ut till försäljning. Den cyniska kanske tänker: ”Ja, efter julhelgen har många bestämt sig för att separera” medan optimisten jublar: ”Åh, efter julhelgen har man verkligen bestämt sig för att man är FÖR kär för att INTE bo ihop!” och letandet efter en gemensam bostad sätter glatt igång. Kanske sjunger den äventyrslystne i flytt-tankar Marit Bergmans hit: ”this is the year, this is the year it all will happen”.

Oavsett om du längtat efter att kasta dig ut i det okända eller ”bara” har ett samboskap på gång – visst är det härligt med ’nyhetens bohag’!

flytt4