Trött på kökskakel? Här är de andra alternativen!

Traditionellt kakel har länge blivit igenkänt som det naturliga stänkskyddet i köket. I dag är det långt ifrån det enda alternativet. Nu kan vi stänka på andra snygga ytor – och det är lätt att få till allt från retrokänsla till glänsande lyx. Med lite fantasi och kreativitet går det även att ge köket en personlig touch. 

Glasemalj

Om du vill skapa en personlig karaktär eller få fram en retrokänsla är glasemalj ett alternativ. På ytan går det att bränna in bilder och mönster. Materialet är även magnetbärande och fungerar som whiteboard – det går därmed att skriva veckans matschema eller inköpslistor direkt på väggen. Det är ett av de tåligare materialen och kan vara allt från matt till högblankt.

glasemalj-Enamello
Glasemalj. Foto: Enamello

Träpanel

En lösning för det klassiska köket är träpanel eller laminat. Det används ofta i samma material som bänkskivan och är enkelt att byta ut för den som lätt tröttnar. Kom ihåg att behandla träpanelen med lack eller impregnering för att den ska tåla smuts och vatten. På grund av brandrisk rekommenderas inte träpaneler att sättas in i kök med gasspis på grund av brandrisken.

trä-LG Collection
Träpanel. Foto: LG Collection

Spegel

Att använda speglar är ett annorlunda och lyxigt alternativ som ger köket ljus och djup – men kräver aningen mer städvilja. Perfekt för det lilla köket eftersom speglarna ger rummet en större känsla.

spegel-Eklund sthlm new york
Spegel. Foto: Eklund Sthlm New York

Rostfri plåt

I och med ett uppsving för industrilooken blev den rostfria plåten allt mer uppskattad. Den ofta släta och blanka plåten är lätt att hålla ren och kan se riktigt lyxig ut i färg av koppar eller mässing. Eftersom plåten är formbar går den att få i en mängd olika utseenden.

rostfritt-LG Collection
Rostfritt. Foto: LG Collection

Glaspanel

Glaspanel blir allt vanligare i köken. Välj mellan att måla eller tapetsera ditt favoritmönster på väggen bakom glaset – som kan vara frostat, färgat, mönstrat eller genomskinligt. Tänk på att ytan ska tåla hårda stötar, vara härdat ovanför spisen och gärna minst sex millimeter tjockt. En budgetvariant på glaspanelen är att använda sig av plexiglas.

glas-Lechner
Glaspanel. Foto: Glasnet