5 enkla steg till din bästa köksrenovering någonsin

Det ska vara kul att renovera kök. Och enkelt. Med 5 goda råd på vägen kommer köksrenoveringen både bli enklare och roligare.

1. Planera efter dina behov

Börja alltid din planering med att utgå från de behov som du har i ditt kök. Första prioritet är för de flesta att laga mat, vilket kan se olika ut. Utgå från ditt nuvarande kök, fundera på vad du gillar och vad du vill förändra. Några bra frågor att ställa sig är: Hur många är ni i familjen? Ska det finnas plats att sitta i köket? Behöver du fler arbetsstationer för att ni ofta är många som lagar mat samtidigt? Hur vill du förvara dina saker i köket – skåp, lådor, öppna hyllor, krokar på väggen? Det finns många frågor att ställa sig i planeringsstadiet – gör en lista över dina behov och önskemål.

CE4A1556A_ihopsatt_ful
Prioriterar du att förenkla matlagning med barnen i ditt nya kök?

2. Leta inspiration/skriv en önskelista

Samla inspiration från alla håll och kanter – internet, tidningar, butiker, bloggar etc. Gör enkla skisser eller skapa en moodboard genom att klippa och klistra. Det viktigaste när du skapar en moodboard är att du samlar ihop dina tankar och idéer på ett visuellt sätt. Addera en färgskala och materialprov för att få en mer verklig känsla. När detta är klart kan du börja se om allt hänger ihop och ifall du får till känslan som du är ute efter. När bilden av ditt drömkök börjar träda fram så ser du lättare om det är något som saknas eller behöver adderas.

Tips! Låt inspirationen flöda fritt i början för att sedan tratta ner till ett färdigt resultat. Givetvis har de flesta begränsningar i form av budget och utrymme men låt inte din kreativitet styras av det, då blir du lätt låst i tankarna.

En moodboard kan se väldigt olika ut. Utgå från vad som inspirerar dig.

3. Budget

När inspirationsfasen börjar ta form är det dags att sätta ramar genom en budget. Vad får ditt kök kosta? Vilka delar är viktiga för dig i det nya köket? Är det vitvarorna som är allra viktigast eller ett specialimporterat kakel som utgör kökets hjärta?

I budgeten är det viktigt att tänka på alla bitar, allt från inköp av material till arbetskostnad, om du inte har tänkt att göra jobbet själv.

4. Mät och skissa

Nu är det dags att realisera dina idéer genom att börja skissa och mäta. De flesta har en bestämd uppfattning om hur ett kök ”bör se ut”, ibland är det lätt att låsa sig vid hur det sett ut tidigare. Försök att tänka utanför boxen och testa dig fram, det som känns otänkbart kanske blir den perfekta lösningen eller så blir det en språngbräda till nya idéer. Ta med dig dina idéer och skisser till köksleverantören eller börja rita själv med hjälp av deras ritprogram. Ju mer information du har med dig desto lättare är det att få ett faktiskt förslag med sig hem. Glöm inte att markera för vatten, el, avlopp och ventilation.

Tips! Inspireras av vad som fungerar i ditt nuvarande kök och vad som faktiskt behöver förändras.

backlunda5

gra_kok_detaljbild
Börja rita hos Bäcklunda.

5. Lägg krut på detaljerna

I de flesta fall är det detaljerna som skapar helheten. Var inte rädd för att välja en enkel bas och istället addera personliga detaljer som handtag, blandare, bänkskivor, vitvaror etc. Det finns många tillval som hjälper dig att skapa din personliga stil.

backlunda2

Låt inspirationen flöda och lycka till!

Bäcklunda är ELONs egna kök och är tillverkat för att användas och passa olika människors livssituationer – från stora barnfamiljer och lantliv till singelhushåll och storstadspuls. Eftersom de sålt vitvaror i 50 år så vet de vilka krav som kan ställas på kök. Bäcklunda är ett nordiskt kvalitetskök till ett förmånligt pris och med snabba leveranser.

Välkommen in till Bäcklunda!

Text: Karolina & Anna