Höstens blommor och växter

Förgyll din höst med vackra växter och blommor, både ute i trädgården och inne i värmen! Lättskötta och gröna växter som är en del av inredningen är fortfarande populärt. Det är även trendigt med hälsosamma blommor som rensar luften, som påverkar våra sinnen och som skapar en behaglig doft i rummet.

Bild 1
En härlig och frodig blombukett förgyller hösten.

Vi har träffat Maria Karlbom som driver blombutiken Blomman för dagen och hon har gett några expertråd, både när det kommer till höstens finaste blommor och bra skötseltips!

Eucalyptus

Det är Eucaltyptusen som gör att det kan dofta som en hel blomaffär i ditt hem! Alltså perfekt att använda om man vill homestyla hemmet innan en visning för att fräscha upp luften. Ett plus är att Eucalyptusen står sig länge i vas och den går även utmärkt att torka. Eucalyptusen må ha varit den absolut trendigaste växten under 2016 men kommer att vara minst lika populär under hösten 2017. Så blanda din fredagsbukett med Eucalyptus, köp en Eucalyptusväxt och ställ den i badrummet eller varför inte anamma trenden när du ska gifta dig – låt Eucalyptusen ha huvudrollen i din brudbukett, istället för att vara en utfyllnadsblomma!

Skötselråd: Använd varmt vatten till snittblommorna. Ta bort de nedersta bladen på stjälkarna så att de inte hamnar i vatten. Byt ut vattnet så fort det blir grumligt. Plantan hålls måttligt fuktig. Beskär skotten regelbundet. Övervintras ljust och frostfritt.

Bild 2
Eucalyptus finns både som planta och som snittblomma.

Dr Westerlund – Rosengeranium

Dr Westerlund är en hälsoblomma samt en doftpelargon som sägs ha läkande effekt vid exempelvis huvudvärk och sömnbesvär, därför är det allra bäst att ha blomman i sovrummet. Den avger en frisk citronliknande doft så fort du rör de vackra bladen. Om doftpelargonen trivs så kan den växa sig mycket större.

Skötselråd: Denna doftpelargonen vill ha mycket ljus men bör vara skyddad mot direkt solljus. På sommaren dricker pelargonen mycket vatten men klarar torka bra. Beskär tidigt på våren och omplantera gärna. Under vintern vattnar man försiktigt och förvaras gärna torrt, svalt och frostfritt.

Bild 3
Rosengeranium anses vara hälsobringande och är även kallad efter Doktor Westerlund som rekommenderade sovrumsblomman till sina patienter.

Fiolfikus på stam

Tänk att ha ett eget träd i vardagsrummet! Fiolfikusen finns både på stam och som mindre blomma. Fiolfikus på stam må vara en dyr historia men är samtidigt en investering då plantan kan hålla i flera år om du sköter den rätt. Låt den stora växten bli en del av inredningen i rummet som även ger det lilla extra. Du har säkert sett fiolfikusen i flera bloggar och inredningstidningar, den är helt enkelt här för att stanna!

Skötselråd: Fiolfikusen trivs bäst när det är ljust och varmt i rummet och vill ha ganska mycket vatten, men jorden får gärna torka ut mellan vattningarna. Spraya bladen med vatten så att de inte torkar ut, gärna varje dag om det går. Det kan även vara en god idé att torka bladan med en trasa.

Bild 4
Fiolfikus på stam kan bli två meter hög om den trivs riktigt bra.

Bärljung

Bärljung är en vintergrön växt med dekorativa bär i klasar och ett alternativ till vanlig ljung. Utomhus så trivs den bra i kruka och kan egentligen stå vart som helst. Bärljung är en växt som har funnits länge men blivit populär först under senare år. Säljs vanligtvis från september till december. Är fortfarande fin när det börjar bli riktigt kallt ute men bör tas in i värmen när frosten kommer. De vackra bären går i färgerna vitt, rosa, rött och purpur. Men bären är giftiga, så se upp med nyfikna barn!

Skötselråd: Vattna någon gång då och då om regnet uteblivit. Bärljungen gillar inte frost så ta gärna in krukan när det är minusgrader. Vanlig planteringsjord duger gott i krukorna.

Bild 5
Bärljungen är en perfekt växt för att göra det fint i höstträdgården.

Vinterbär/Skimmia japonica

Vinterbär är en härlig och populär buske som ger ett lyft till din höstträdgård! Vinterbär, eller Skimmia japonica som den också kallas, kommer ursprungligen från centrala Japan. På hösten får växten vackra blomknoppar som ser ut som små, djupröda eller limegröna bär och under våren slår blomknopparna ut och blir elfenbensvita blommor. Bladen är vintergröna och glansiga och förblir så under hela vintern. Är fin i planteringar både inne och ute.

Skötselråd: Skimmia japonica är en lättskött buske som vill ha jämn fukt. Övervintras ljust och svalt men frostfritt. Gödsla gärna under vår och sommar med exempelvis rhododendrongödsel. Trivs bra på en skuggig till halvskuggig och gärna vindskyddad plats.

Bild 6
Skimmian är en mycket populär buske som kommer ursprungligen från Japan.

Höstens snittblommor

I höst ska det vara fylliga buketter som innehåller både stora och små blommor. Den får gärna vara lite vild och det gör inget om blommorna sticker ut lite här och var. Använd gärna bär eller grönsaker i buketten som till exempel kronärtskocka.

Bild 7
En vacker höstbukett innehållandes Hortensia, Clematis, Kronärtskocka, Nejlikor, Eucalyptus, Pavaperkapslar, Krysantemum och Ekblad.

Skötselråd för snittblommor

  • En ren vas är a och o!
  • Skär nya sneda snittytor på blommorna innan du sätter dem i vatten.
  • Byt gärna vatten varje dag.
  • Plocka bort gamla blommor och vissnande blad som lätt ramlar ner i vattnet.
  • De flesta snittblommor kan stå kallt på natten.
  • Se till så att dina snittblommor inte står för nära fruktskålen då frukt avger en etylengas som påskyndar blommornas åldrande.
Bild 8
Om du sköter dina snittblommor rätt så kan de hålla sig fina längre.

Text och foto: Madeleine Petersson / Social Stories