Så inreder du med elegans

Att inreda elegant är en av de stora inredningstrenderna för 2017. Tänk salong med sittpuffar, soffor och schäslonger som gärna får vara klädda i sammet. Eller detaljrika speglar, drinkvagnar och piedestaler i rum med varma och murriga väggar. Möblerna får gärna ha mjuka kanter och på golvet ska lurviga och långhåriga mattor ligga.

dagbadd
Många nutida favoriter har sitt ursprung långt tillbaka i tiden. Schäslongen, eller dagbädden som den ofta kallas, dök förr ofta upp hemma hos kungligheter. I dag har möbeln fått ett uppsving i de svenska hemmen. Foto: Layered

Att inreda smakfullt och stiligt har den senaste tiden blomstrat – och lyxiga möbler i sammet, säregna inredningsföremål och mörkare kulörer flyttar in i allt fler hem. En som är expert på eleganta rum är inredningsstylisten Sofia Tretow. Hon menar att ordet elegans kan ha många tolkningsmöjligheter. Det kan vara allt från glamourös design till nedtonad eller klassisk elegans. – Det är en fråga om symmetri, sammanhängande färgskala, exklusiva material och en genomgripande harmoni i rummet.

dova-kulorter
Våga släpp det ljusa och fräscha och måla rummen i dova färger med svärta. ”De känns mjuka, milda och lena” säger inredningsstylisten Sofia Tretow. Foto: Sofia Tretow

När Sofia Tretow talar om symmetri i rummet så menar hon tvåsamheten. Det som gör rummet harmoniskt och rofyllt. – Tvåsamheten har en lugnande inverkan, och utan lugn finns det ingen elegans, hur lyxig eller dyr inredningen än är. Tvåsamheten kan man välja att framhäva med exempelvis två likadana lampor eller kuddar. Eller placera två olika lampor och kuddar så att de ger varandra balans på varsin sida om soffan, förklarar Sofia Tretow.

sammetsprydda-mobler
Väva sammet är en teknik som funnits i över 800 år. Detaljer i sammet ger en lyxig känsla – och blir roligare ju mer färg de har. Foto: Sofia Tretow

Den andra grundpelaren för ett elegant hem är färgerna. Färgskalan vinner även den på att vara lugn. – Ha gärna flera färger, men inte för många och alla i samma styrka. Dova kulörter med svärta ger ett elegant intryck.

Att blanda färger med exklusiva material skapar också den sköna balansen mellan tjusigt och harmoniskt. – Eleganta och exklusiva material är äkta material, som sammet och siden. Men också material som står i kontrast till dem, som tungt linne och jute. Siden ihop med siden blir lite tråkigt, men med linne blir det magiskt.

langhariga-mattor
Ryamattan, som haft sina upp- och nedgångar genom åren, prydde golven redan i forna Egypten. Till våren har den lurviga och mjuka mattan fått varma rekommendationer från inredningsbloggare och stylister. Foto: Layered
textilier-kontrast
Bryt av de sammetsprydda möblerna med en gardin i linne. Det eleganta blir som bäst när det får komma i kontrast till ett annat material. Foto: Sofia Tretow
stilleben
Sofia Tretows bästa stillebentips: ”Samla föremål som får hjärtat att slå lite extra. En bricka, någon snittblomma, en ljusstake, några böcker och en vacker ask är mina ”go-to-guys”. För att få till de viktiga nivåskillnaderna och olika materialen behövs ibland annat också. Placera föremålen med en aning andrum i mellan, så att varje föremål får en chans att glänsa”. Foto: Sofia Tretow
sparsamt-gront
De senaste åren har det varit uppskattat med massor av grönt i hemmen. Men för det stilfulla rummet – pryd med färre, men noggrant utvalda växter med vackra blad. Foto: Sofia Tretow