Vintagedukning med miljövänligt tänk

Du har bjudit dina vänner på middag, förberett en ljuvlig dessert som står i kylen och håller på att laga huvudrätten. Men så kommer du på att du måste även duka borde innan alla gästerna kommer! Men om du vill imponera på dina gäster med en miljövänlig vintagedukning utan att krångla till det så har vi några väl beprövade tips som är charmiga, enkla och samtidigt snälla mot miljön.

Välkommen till bords! Allt du ser på bordet är köpt på loppis eller i antikaffärer.

Om du har ett snyggt bord som tål att visas upp så behöver du inte stressa med att tvätta och stryka en duk för sedan att dölja det fina bordet. Låt bordet vara och den rustika känslan infinner sig direkt. Vita dukar kan de ha på restaurangen, men hemma kan vi köra den enkla stilen för att sedan komplettera med detaljer.

Lyxa till det med en karaff.

Servera vinet eller saften i vackra karaffer av kristall eller glas. Det är en charmig detalj som ger en lyxig känsla åt bordsdukningen eller på serveringsvagnen. Karaffer kan du fynda relativt billigt på loppis eller på stadsmissoner.

Inspireras av naturen och dekorera med frukt och nötter i dukningen.

Den här tiden på året finns det mycket härligt ute i naturen att hämta, för att dekorera det dukade bordet. Du kan använda dig av frukter, kastanjer, löv, nötter, grenar eller grönsaker. Låt fantasin flöda! Här har vi plockat in plommon och kastanjer och sedan lagt allt på ett antikt kakfat på fot. Vi köpte även till ett granatäpple och adderade det till fruktfatet för att bryta av med både färg och form.

Det finns många fina och gamla böcker som man kan hitta i fyndlådorna, som denna klassikern: Prinsessornas kokbok.

Lägg fram gamla kokböcker på bordet som gästerna kan titta i. Om gästerna inte känner varandra sedan tidigare så blir det definitivt en isbrytare när man läser upp alla roliga recept från förr! I prinsessornas kokbok kan man bland annat hitta det första receptet på prinsesstårtan.

Det är charmigt att välja udda porslin och du kan även ha udda glas. Men försök hålla den röda tråden när det kommer till servetter och ha likadana bestick till samtliga gäster.

Använd gärna vintageporslin som har dekorativa mönster och som passar för säsongen. Besticken är köpta på en miljöstation, de låg helt orörda i två kartonger och bara väntade på att få bli använda. Tygservetter i förslagsvis ekologiskt linne är både ett snyggt och miljövänligt alternativ till pappersservetter. Knyt ett hampasnöre runt och sätt en liten handskriven namnlapp i snöret så att gästerna vet vart de ska sitta – om ni vill ha bordplacering!

Ljusstakar i mässing finns det gott om i välsorterade antikaffärer.

Tända ljus är alltid mysigt, speciellt under den här tiden på året. Variera vackra ljusstakar i olika storlekar, olika höjder och material. Välj gärna ekologiska stearinljus utan palmolja om du har möjlighet.

Skapa stämning med enbart utfyllnadsblommor.
Istället för snittblommor så kan det vara lika fint att bara sätta eucalyptus med bär i en stor vas. Det är inte lika dyrt som vanliga blommor och effekten med utfyllnadsblommorna blir maximal ändå och ett plus är även att eucalyptusen kan hålla sig fräsch i flera veckor om man ger friskt vatten ofta och snittar nya snitt då och då.

Det dukade bordet är färdigt! Det kan vara fint att lägga någon mer blomma eller växt på bordet om man tycker det blir lite tomt, som t ex utslagna bomullsblommor på grenar. Det är fint när kontraster uppstår och när det mjuka möter det lite mer ruffiga, som bomull på ett träbord.

Hoppas att du blev inspirerad till att duka bord med ekologiskt tänk och att ni får en mysig middag.

Trevlig helg!

Foto: Viktor KrantzText och styling: Madeleine Petersson, Social Stories