Slå in dina paket kreativt!

Julafton knackar snart på dörren och då kan det vara skönt att ha slagit in sina julklappar i lugn och ro. Om du vill att just dina klappar ska sticka ut i pakethögen under granen ger vi dig här tre fina och trendiga knep på hur du kan slå in klapparna kreativt så att de blir personliga och så fina att man knappt vill öppna dem. Att få ett vackert paket är ju ändå halva nöjet, både när man ger och får något. Vi har gjort paketinslagningar som passar till den lekfulle, den traditionella och den trendiga!

Till den lekfulla

Ni kommer väl ihåg avsnittet när Pippi Långstrump slår in sina julklappar och det är silkespapper i princip överallt? Det är för att hon slår in sina paket som smällkarameller och hänger sedan upp dem i trädet så att hennes kompisar kan klättra upp och hämta dem själva. Om du också vill slå in klapparna som Pippi så behöver du bara några lager silkespapper, snöre och tejp – sedan så kan du förvandla presenterna till de mest fantasifulla smällkaramellerna!

Så slår du in paket som smällkarameller:

Till ett paket så behöver du 3-6 ark silkespapper, en penna, en sax, tejp och snöre. Lägg dem rakt på varandra med den bredaste sidan precis mot dig. Lägg ihop alla silkespapper så rakt som möjligt. Ta paketet som ska slås in och lägg det i mitten. Rita ett streck som är ca 1-2 cm (beroende hur brett paketet är) på vänster samt på höger sida. Nu kan du ta bort paketet och vända alla papper så att du har den smalaste sidan mot dig. Börja vecka papperna som en solrosfjäder med en centimeters bredd. Vecka tills du kommer till strecket som du har ritat ut. Vänd på papperna och gör likadant på andra sidan.

Nu klipper du igenom de veckade papperna så att det går igenom hela solrosfjädern och kruset vecklas ut. Gör likadant på båda sidorna. Lägg paketet i mitten igen, men vid kanten. Rulla nu runt paketet i silkespapprena och avsluta med att tejpa fast kanten. Klipp ett lagom långt band och knyt fast i båda hörnen så att kruset kommer på sidorna och så att paketet inte kommer ut. Meningen är att snöret ska vara som ett handtag.

Till den traditionella

Ta inspiration av naturen när du slår in julklapparna traditionellt! Använd dig av ett brunt papper som man hade förr i tiden eller brunt smörpapper. Snöra runt paketet med ett jutesnöre eller hampasnöre. Det ska gärna vara ett grövre snöre som känns rustikt för känslans skull och så att det matchar med omslagspappret.

När du dekorerar paketet så kan du använda dig av mindre kvistar från granar och tall som du hittar i skogen. Det kan även vara fint att dekorera paketet med ätbara saker som kanelstänger och skivade torkade citrusfrukter. Här är det bara fantasin som sätter gränser, så tänk utanför boxen! Gammeldags polkagriskäppar eller liknande godis kan också vara vackert att ha på paketet. Sedan kan det vara fint att avsluta inslagningen med att lacka ett sigill som man gjorde förr i tiden, så att snöret sitter på plats.

Så lackar du med lack och sigillstämpel:

Du behöver ett tänt ljus, en lackstång och en sigillstämpel. Värm lackstången försiktigt högt över lågan genom att snurra runt lackstången. Värm upp försiktigt och ta gärna god tid på dig. Om lackstången kommer för nära lågan så blir den svart och sotig. Sedan när det börjar droppa lack i ljuset så kan du börja att trycka sigillet på ett och samma ställe på paketet, upprepa gärna 1-2 gånger. Tryck ner sigillstämpeln i mitten av lackklicken. Håll kvar en stund och lyft rakt upp.

Till den trendiga

Om du ska ge ett paket till någon som gillar trender så kan det vara en god idé att slå in klapparna med bitar av tapet. Här är det alltså omslagspappret som ska ta plats och synas mest av allt! Ett plus är att det inte bara är snyggt, det är miljövänligt också.

Så slår du in paket med tapeter:

Använd dig av tapeter som ändå bara ligger och skräpar där hemma. Tapeter är oftast lite hårdare än vanligt omslagspapper så här kan det vara bra om du har en stabil tejp som verkligen fäster och inte släpper i första taget. Annars är det bara att slå in som ett vanligt paket.

Om du vill att paketet ska få en lyxig touch så kan du snöra runt ett vackert sidenband som matchar med tapeten. Addera även en kontrastfärg som en liten blomma eller en kvist så att färgen poppar ännu mer! En perfekt paketinslagning som passar både till julkalaset och festen på nyårsafton!

Foto: Viktor KrantzText och styling: Madeleine Petersson, Social Stories