Fastighetsbyrån hjälper dig att hitta hem i solen

Drömmer du också om ett eget hus i Spanien? Fastighetsbyrån – som förmedlat bostäder utomlands i tio år – vet allt från vilken research du behöver göra hemifrån till vad man bör tänka på när man köper nyproduktion och hur det fungerar att ta banklån utomlands.

Fastighetsbyrån, Alicante

Spanien är ett av svenskarnas mest populära semesterländer – och vi är många som drömt om att köpa ett eget boende i solen. Nu är det allt fler som gör slag i saken.

– Fastighetsbyrån har förmedlat boenden i Spanien och Portugal de senaste tio åren, under den tiden har efterfrågan tiodubblats. En dramatisk ökning, säger Daniel Nilsson som är vd på Fastighetsbyrån Overseas och baserad i Alicante.

Tidigare var det främst människor med mycket tid och pengar som köpte egna boenden i Spanien. Idag är målgruppen bredare.

– Flygavgångarna är tätare, biljetterna billigare och dessutom har många fler flexibla jobb vilket gör att man kan nyttja boendet mer.

Men hur går man tillväga om man vill hitta sitt drömboende i solen? Enligt Daniel Nilsson är första steget att göra ordentlig research redan på hemmaplan.

– Internets sökmöjligheter och VR-filmer har gjort att man enkelt kan få en god bild av både bostäder och områden hemifrån. Men jag rekommenderar också att man kontaktar en mäklare på plats som kan utröna vilka behov man har. Kunden kommer ofta med en önskelista som är alldeles för lång, då kan en erfaren mäklare hjälpa dig att bolla och prioritera. Är närheten till flygplatsen viktigast? Då kan man till exempel stryka att bo i en genuin spansk by eftersom det inte är kompatibelt.

I de spanska semesterorterna byggs det för fullt, och drygt en fjärdedel av alla boenden som förmedlas av Fastighetsbyrån är numera nyproducerade.

– Man måste säkerställa att byggaren har alla tillstånd och licenser som krävs. Och man måste se till att få bankgaranti på alla belopp man betalar in under byggtiden. Vi på Fastighetsbyrån har god koll på att de byggare vi jobbar med uppfyller våra kvalitetskrav, men alla är inte lika nogräknade.

Innan man åker ner på visning kan det vara klokt att ha lånelöftet klart. Fastighetsbyrån är en del av Swedbank och kan hjälpa till med finansieringen via Swedbank i Luxemburg. Mäklaren kan förstås även hjälpa till med kontakt till spanska banker.

– Det är inte samma regler som gäller för bolån här. I Spanien beviljas oftast en belåningsgrad upp till 60%. Dessutom har man en stark amorteringskultur i Spanien, hela lånet ska betalas av tills du är 65 år. Filosofin är att du ska äga boendet, inte banken.

I Spanien är budgivning ovanligt. Säljaren sätter ett accepterat pris som boendet ligger ute för. Har man väl bestämt sig för att köpa ett boende måste man ha ett NIE- eller NIF-nummer, spanska skatteidentifikationsnummer, vilket Fastighetsbyrån kan hjälpa dig att ansöka om.

De bostäder som Fastighetsbyrån förmedlas säljs oftast möblerade. – På de orter vi är verksamma är det vanligt med visstids- eller semesterboenden, och då vill säljarna oftast inte släpa med sig möblerna tillbaka.

Finns det någon skillnad i ägandeformen av spanska och svenska bostäder? – I Spanien existerar inte bostadsrätter. Allt är friköpt så även lägenheter har lagfart. Det här innebär att avgifterna är lägre. Man betalar för föreningens drift såsom poolskötsel, trappstädning och hissunderhåll, men inte för kostnader eller lån som föreningen har.

Prisläget i Spanien är attraktivt. Slutpriserna varierar beroende på region, där Mallorca och Marbella är dyrare medan exempelvis Alicanteområdet är något billigare.

Du bor själv i Alicante sedan 14 år tillbaka. Vad är den största fördelen med att bo utomlands? – Att det är solsken året om. Sen är Alicante en lagom stor och vacker kuststad med fina playor och väldigt bra kommunikationer till resten av Europa.

Hitta ditt drömboende i solen här.

Läs mer om de pittoreska pärlorna längs Costa Blancas kust.