Unikt objekt visar upp svensk skärgårdshistoria

Ett unikt objekt ligger ute till försäljning på Hemnet. Stora Ekholmen, nära Vaxholm utanför Stockholm, är en privat ö som gestaltar den svenska skärgården och hur den såg ut vid sekelskiftet på ytterst ovanligt vis. 

Även om priset på 55 miljoner kronor avskräcker en hel del köpare är det omöjligt att inte bli nyfiken på ön. Det är oklart när Stora Ekholmen bebyggdes för första gången, men det är känt att enligt generalstabskartan från 1877 fanns det tre bostadshus på ön vid den tiden. Byggmästare Carl Axel Munthe står som första ägare av den unika ön.

Vill du ha koll på bostadsmarknaden? Skaffa Hemnets nyhetsbrev!

Foto: Residence Fastighetsmäkleri. 

– Här erbjuds ett unikt tillfälle att förvärva hela ön och chansen att skapa nya blomstrande dagar för en stor familj, för ett företag att samla sina genier för att utveckla nya idéer eller kanske som investering och fastighetsutveckling. Möjligheterna är gränslösa, säger Elisabeth Eldh, Fastighetsmäklare på Residence Fastighetsmäkleri.

Foto: Residence Fastighetsmäkleri. 

Sedan slutet av 1800-talet har Stora Ekholmen varit många saker, men hela tiden behållt sitt i Sverige unika utseende. Under början av 1900-talet var ön med sina skärgårdstypiska grönska ett sommarparadis där grosshandlaren Albert Grumme firade sommaren med sin familj.

Foto: Residence Fastighetsmäkleri. 

Sedan 1960-talet har ön varit oanvänd – fram tills 2008. De sex sjötomterna, med sammanlagt fem vackra sekelskiftsvillor, är i behov av restaurering men de utstrålar kraften de en gång hade som nybyggda. Ön andas verkligen svensk skärgårdshistoria.

Här kan du läsa mer om objektet och se fler bilder. 

Foto: Residence Fastighetsmäkleri/Privat.