Så får du in en köksö i lägenhetsköket

Går det att ha en köksö i ett lägenhetskök? Självklart är svaret enligt Malin Göransson, köksdesigner i Marbodal-butiken på Birger Jarlsgatan i Stockholm.– Många gånger går det att få in en köksö. Ett alternativ är ju att välja en mobil köksö som man kan flytta på, säger hon.

Foto: Marbodal.

Utrymmet är i de flesta fall en utmaning för de som bor i lägenhet. Ett stort rymligt kök kan vara svårt att få tag i i centrala Stockholm. Därför är det extra viktigt att nyttja smarta funktioner som får det lilla att kännas stort. Många stockholmare är framförallt sugna på att ha en köksö, enligt Malin Göransson.

Besök en Marbodal-butik i Stockholm och hitta ditt nya kök.

När jag säger lägenhetskök, vad tänker du på då? Då tänker jag högt i tak, i vissa fall trångt – mycket som ska få plats på liten yta. Speciell arkitektur. Många vinklar och vrår, säger Malin.

Om du drömmer om en köksö i ditt lägenhetskök är det bra att först och främst tänka kring vad för funktioner du vill ha. Det kan vara smart att välja en köksö med sittplats, eller en köksö med spishäll för att spara bänkutrymmet i resten av köket.

Foto: Marbodal.

Litet – men stort

Trots ett kök med ett begränsat antal kvadratmeter går det att skapa en känsla av stort kök genom att inreda smart. Färgval kan också göra att köket känns större, ett litet kök med begränsat ljusinsläpp bör inte vara mörkt. Istället kan färg få rummet att växa, blandat med smarta arbetsytor. Malin Göransson förklarar. – Man ska nog försöka frångå det klassiska tänket med bänkskiva och överskåp och se köket som en helhet istället. När ett rum ska rymma många funktioner gäller det att tänka kreativt, säger hon.

Exempel på kreativa lösningar är att använda en integrerad soffa med förvaring undertill, Marbodals utdragbara arbetsbänk eller en köksö som både fungerar som arbetsyta och matplats. Öppna hyllor kan också skapa en känsla av luftighet, menar Malin.

Läs mer om Marbodals lösningar för köksöar här.