Stjärnkocken: Så blir du en bättre hemmakock

Att bli en bättre hemmakock är inte alltid lätt, framförallt kan det vara en utmaning att hitta inspiration till att testa något nytt. För att bli vän med stekpannor, exotiska kryddor och varma hällar krävs det en sak, enligt Gabriel Jonsson, Sveriges Mästerkock 2019. – Man måste våga misslyckas, säger han.

Gabriel Jonsson, Sveriges Mästerkock 2019. Foto: Pressbild.

Att laga riktigt god mat kräver såklart en hel del känsla, men det är inget som inte går att öva sig till. Det menar Gabriel Jonsson, en av Sveriges hetaste kockar just nu. Nyligen vann han tävlingen Sveriges Mästerkock 2019. – Jag skulle rekommendera att öva så mycket som möjligt och att våga misslyckas. Då lär man sig snabbt vad som funkar och inte.

Han menar att det finns olika sätt att utvecklas på, bland annat genom att satsa på en särskild råvara och bli riktigt duktig på just den. Men det finns ett stort MEN som är viktigt att ha med sig. – Ska man utvecklas som matlagare så ska du laga den mat du inte är så bekväm med, säger han.

Det finns köksutrustning som underlättar matlagningen. Ett exempel är Slide&Hide®, en unik innovation från NEFF. Det är en ugnslucka som skjuts in helt under ugnen när den är öppen och skapar mer utrymme i köket.

Det gör att det är enklare att nå in i ugnen för att ta ut och ställa in mat, utan att bränna sig. Ett smart varmluftssystem, där fläkten inte stannar, gör att även värmen stannar kvar i ugnen när den är öppen, istället för att försvinna ut i köket.

Läs mer om NEFFs banbrytande ugnsdesign.

Slide&Hide® är en ugnslucka som skjuts in helt under ugnen när den är öppen. Foto: NEFF

Inspiration

Ta dig tid att läsa på innan du sätter igång med en ny maträtt. Vad är egentligen syftet med kryddorna? Och vad tillför varje ny ingrediens till den färdiga maträtten? Genom att förstå rätten blir det lättare att faktiskt tillaga den.

Det är lätt att prata om matlagning, men det gäller att inte drabbas av inspirationsbrist när det väl är dags för att sätta igång. I dag hittar många inspiration på det stora antal receptsidor som finns online, i sociala medier eller i både gamla och nya kokböcker. Men hur hittar landets hetaste kock sin inspiration?

– Jag hittar min inspiration genom restaurangbesök och på Youtube, säger Gabriel Jonsson.

Här hittar du Gabriels Youtubekanal.