Mäklare bakom populära kontot ”Hemnetknarkarna”

Med över 230 000 följare på Instagram har kontot Hemnetknarkarna tagit Sverige med storm. Med hög träffsäkerhet och mycket humor lyckas den anonyma kontoägaren hitta unika och ibland lite underliga svenska bostadsannonser.

– Jag har faktiskt själv tittat på en lägenhet där säljarna frågade ”Du tror inte att den kommer med på Hemnetknarkarna”. Jag svarade bara ”Nej” även om jag velat svara att jag kan som enda mäklare i Sverige garantera att den inte kommer med där.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp på Hemnets nyhetsbrev här.

Skärmdump från Hemnetknarkarna på Instagram.

Kan du berätta lite mer om din bakgrund och vem du är?

– Jag är faktiskt fastighetsmäklare och därmed såklart även Hemnetknarkare, det ingår ju liksom i yrket. Jag har varit mäklare i väldigt många år och alltid fascinerats av hur det kan komma ut så många tokiga och roliga saker på Hemnet.

Hur brukar just mäklare reagera på ditt innehåll?

– Som tur är verkar alla mäklare tycka att det är kul. Många skriver till mig och berättar hur kul de tycker kontot är, däribland många mäklare. Blir det fel kan man bjuda på det. Någon mäklare skrev att ”man älskar det och man är livrädd för det” och det kan nog stämma. En annan skrev att hon blev jätteglad när en av hennes bostäder kom med.

– En mäklarbyrån berättade faktiskt att efter att en av deras bostäder blev uppmärksammad på Hemnetknarkarna kom det fler på visningen än väntat och slutpriset blev högre än väntat. Så mäklarna verkar gilla kontot lika mycket som andra.

– Och fotografer har berättat att man på vissa fotograferingar plockar bort saker så man inte hamnar på Hemnetknarkarna. Så jag tror att mäklare men även fotografer och säljare kanske skärper sig lite extra. Och det är såklart bra även om jag får mindre material att jobba med.

Hur gick det till när du startade kontot?

– Det började såklart som en kul grej. Tänkte att det finns så mycket material på Hemnet för att skapa något kul. Sedan tog det snabbt fart och spreds väldigt fort och nu senaste månaderna har det exploderat. Kunde aldrig drömma om att det skulle få en sådan här spridning med långt över 200 000 följare.

Tror du att din roll som mäklare gör det ”lättare” att hitta de där bilderna som passar för kontot?

– Egentligen inte. Det viktiga är att man kan hitta humorn i alla galna saker man ser. Mina bildtexter verkar vara minst lika uppskattade som bilderna, tror kombinationen gör att det blivit omtyckt. Sedan kan det nog hjälpa till att man har lite inblick i yrket, förståelse för vissa uttryck också vidare.

Ditt konto på Instagram har vuxit enormt mycket, varför du tror du det är så populärt?

– Jag tror många är trötta på att alla ska visa ”det perfekta livet” på Instagram. Och Hemnetknarkarna visar oftast den raka motsatsen. Jag tror svenskarna tycker det är skönt att se att andra har det fulare hemma än vad man själv har det, än tvärt om. Sedan tror jag bildtexterna som sagt är halva grejen och som tur är verkar min humor gå hem i stugorna. Och att skratta är såklart något som alla gillar.

Hur många timmar per dag lägger du på kontot?

– Faktiskt inte så många på grund av att andra underbara Hemnetknarkare tipsar mig. Så nu tips-knarkar jag mest och behöver inte leta lika mycket själv. Vissa dagar gör jag ingenting, vissa dagar lägger jag 2 timmar beroende på hur dagen ser ut i övrigt. Men gissningsvis cirka 1 timme per dag i medel. Normalt brukar jag kolla alla tips på väg in till jobbet. Underbar start på dagen. Och har man en lugn stund knarkar jag lite, mycket roligare än att slösurfa på annat.

Har du någon favoritbild av alla du lagt upp på Instagram?

– Jag brukar säga att det finns tre kategorier av bilder. Sjuka lösningar i hemmen, mäklar-missar och mäklare/fotografer/säljare som har galna idéer och som försöker sticka ut på olika galna sätt.

– Jag tycker att de sjuka lösningarna i hemmen är roligast för de är mer äkta, till exempel ett kök med toalettstol helt öppet i från ett fritidshus. Du kan steka kött samtidigt som du sitter på toa. Helt galet.

Du lägger upp mycket bilder från Hemnet, men även bilder från exempelvis utländska objekt. Kan du se någon stor skillnad i hur objekt visas upp i Sverige kontra utomlands?

– Man kan säga att Sverige är fantastiskt när det gäller bostadsannonser. Att säljare, mäklare och fotografer bryr sig och är proffsiga. De flesta i alla fall, men inte alla som tur är för mitt konto. Men av alla annonser som läggs ut på Hemnet blir endast en mycket liten del material till Hemnetknarkarna.

– Tittar man på andra länder är det förvånande hur risiga annonser det finns. Titta till exempel på Rysslands stora bostadssida, Avito.ru. Där är hela sidan som ett stort Hemnetknarkarna. Kan jag varmt rekommendera om du tittat igenom alla mina inlägg. Mycket underhållande. Att plocka undan disk, sovande barn med mera verkar inte vara intressant.

Kommer du någonsin avslöja din identitet?

– Ja!

Kolla in Hemnetknarkana på Instagram här.