Smarta tipsen: Så maxar du förvaringen hemma

Dålig förvaring skapar både stress och irritation – och slukar boyta som kan användas på betydligt bättre sätt. Det har Elfa tagit tillvara på och skapat smarta förvaringslösningar som håller i längden och är enkla att installera. 

Ta tillvara på utrymmet under trappan. Foto: Elfa

Det kan vara svårt att få till bra förvaring i vissa utrymmen i hemmet. Oavsett om du bor i en lägenhet eller en villa, finns det platser som rent förvaringsmässigt, är svåra att få till. 

– Dålig förvaring skapar stress hos många, dessutom slukar det boyta som kan användas på bättre sätt. En smart förvaringslösning är en investering, både för välmående och hem, säger Christine Dalman, förvaringsexpert hos Elfa.

Vill du se fler smarta lösningar från Elfa? Klicka här.

Snedtak är vanligt i många hem och kan vara en utmaning när det kommer till inredning, men med rätt lösning kan även ett krångligt utrymme utnyttjas på ett bra sätt. Installera en fristående förvaringslösning, exempelvis Elfas Klick-in-system, och addera hyllplan, trådbackar och en klädstång. På så sätt kan en tidigare outnyttjad plats i hemmet användas som garderob. 

Klick-in systemet passar i alla utrymmen, även i rum med snedtak. Foto: Elfa

En stor förändring på liten yta

Ta tillvara på utrymmet under trappan på bästa sätt genom platsbyggda hyllor eller backsystem. Här kan du med fördel förvara saker som inte används varje dag eller använd utrymmet som en sorteringsstation för återvinning. Elfas trådbackar kommer i många olika utföranden och går att kombinera för att enkel åtkomst.

Bor du mindre är det bra med flexibel förvaring där man kan utnyttja hela väggen upp till taket. Installera ett förvarningssystem som gör att du kan få in mycket förvaring av olika slag på en liten yta. 

Behöver du hjälp att hitta en passande förvaringslösning? Boka tid här.

Vita skjutdörrar utan synlig ram. Foto: Elfa

Har du en garderob med dörrar som öppnas utåt? Byt ut dessa mot skjutdörrar och spara golvutrymme. Maximer din förvaring genom att utnyttja allt utrymme mellan golv till tak, samt vägg till vägg. Med Elfas breda sortiment av skjutdörrar kan rummet utnyttjas maximalt på ett snyggt sätt. 

– Skjutdörrar är en fin och praktisk inredningsdetalj. Välj måttanpassade skjutdörrar till din garderob för att kunna använda hela ytan bakom för praktisk förvaring, säger Christine.

Klicka här om du vill se Elfas sortiment av skjutdörrar.

Så maxar du förvaringen hemma:

  • Fundera på om du verkligen behöver allt i garderoben. Finns det saker som inte används? Då kan det vara dags för en utrensning.
  • Få upp sakerna från golvet. Ju mer golv du ser, desto enklare blir det att städa och hålla ordning.
  • Utnyttja dolda förvaringsytor om du har ont om plats hemma, exempelvis ”luftrum” i garderoben eller baksidan av garderobsdörren. Det finns exempelvis specialanpassade lösningar som kan hängas på dörren.
  • Skapa nya rutiner som underlättar för framtiden. Häng alla galgar i garderoben åt ett och samma håll. När du har använt ett plagg, vänder du galgen åt andra hållet. På så sätt ser du vilka kläder som aldrig används och att det är dags att skänka eller sälja dessa.