Ge liv åt drömmen om den öppna spisen

”Eldstad” är ett av de vanligaste sökorden på Hemnet. Men drömmen om att samlas kring en öppen eld leder ofta till ett abrupt uppvaknande – många äldre eldstäder och kakelugnar går inte att elda i. Vad många inte vet är dock att det finns alternativ till vedeldade brasor – med en gasledning i huset finns möjlighet att både installera nya, trendiga gaskaminer, och att restaurera gamla kakelugnar och eldstäder.

Att leta ny bostad är en chans att få drömma. Vi letar sekelskiftesvåningar och funkisvillor med balkonger, lummiga trädgårdar och eldstäder – ett av de mest populära sökorden på Hemnet. När vi väl hittat vårt drömboende, komplett med kakelugn eller öppen spis, gör sig dock verkligheten ofta påmind. Få äldre eldstäder är funktionsdugliga, och därför får de ofta agera vackra inredningsdetaljer, eller skrymmande värmeljushållare – helt i onödan.

Så kan du skaffa en öppen spis hemma – läs mer här.

Genom att installera biogas kan man väcka liv i en gammal eldstad. På grund av röken som bildas när man eldar med ved är kraven på en ordentligt tätad rökgång mycket högre än när man eldar med biogas, vilket underlättar för boende på lägre våningsplan. Att det inte bildas någon rök bidrar dessutom till en bättre luftkvalité vilket är fördelaktigt ur ett hälsoperspektiv – du slipper helt enkelt ett rökigt hem så fort du vill elda i spisen. Dessutom slipper du sot och aska, samt att oroa dig över att misslyckas med tändningen eller att glömma köpa ved.

– Kakelugnar och öppna spisar är såklart vackra att titta på, oavsett om man eldar i dem eller ej. Men det är synd att många eldstäder inte kan användas för det som de faktiskt är ämnade för, och att många inte är medvetna om att det finns alternativ till att elda med ved, säger Jessica Engelbrecht från Stockholms Gas.

Fram till mitten av 1900-talet drogs gasledningar i alla nybyggda hus, och tack vare den intensiva byggperioden i Stockholm under 30- och 40-talet finns det många lägenhetshus som redan är utrustade med gasledningar – såväl funkishusen i förorterna som sekelskiftesvåningarna i innerstan. Det finns dessutom möjligheter att ha gas i nyproduktioner.

– Vi vill att fler ska få möjligheten att njuta av sina eldstäder, och väcka liv i drömmen om att samlas kring en öppen eld. Att installera gas och elda med biogas är ett modernt och hållbart sätt att få en fungerande eldstad, som inte bara ökar livskvalitén för många, utan även ökar värdet på själva bostaden, säger Jessica. 

Stockholm Gas hjälper dig igenom hela installationsprocessen – från en första digital gasrådgivning, anpassad efter ditt hems förutsättningar, till den första flammande lågan i den efterlängtade öppna spisen.

Boka gasrådgivning, installation och få råd kring produkter – klicka här.  

Visste du att…

 2015 var Stockholm Gas andel biogas 4 procent, i dag är den över 50 procent. Målet är att helt övergå till biogas. Ur ett LCA-perspektiv, en livscykelanalys, ger biogasen minst 86% koldioxidreduktion jämfört med andra fossila bränslen.