Så hjälpte bättre sömn svenska OS-medaljörerna

Att för lite och för dålig sömn påverkar oss negativt vet många, men få vet hur pass mycket. Inför både OS i Tokyo och Beijing blev flera svenska atleter sömn-coachade av SLEEPACY – och resultaten talar för sig själva.  

SLEEPACY tar ett helhetsgrepp om sömnen och erbjuder personligt anpassade lösningar och produkter för att förbättra din sömnhälsa.

Att prestera på topp efter en dålig natts sömn är nästan omöjligt. Forskning visar att sömn är direkt sammanlänkat med prestationsförmåga. Det är här SLEEPACY och deras vetenskapliga sovkoncept kommer in i bilden. Det innefattar allt från att ha en säng av god kvalitet, till faktorer så som temperatur i sovrummet och rutiner som hjälper dig att få kvalitativ återhämtning. 

Vill du veta mer om SLEEPACY? Läs mer här. 

Inför OS i Tokyo 2021 inledde Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) ett samarbete med SLEEPACY. Nu inför Vinter-OS i Beijing har 25 svenska olympier, däribland skicross-stjärnorna Sandra Näslund och Alexandra Edebo, tillsammans med en sömn-coach fått genomgå en utbildning och bli coachade individuellt för att hitta rutiner, samt fått en skräddarsydd säng och ett resekit – allt för att nå sin fulla potential. 

”Skillnaden mellan silver och guld”

– För våra elitidrottare kan en god sömnteknik vara skillnaden mellan ett silver och ett guld. Men även du och jag har mycket att vinna på att se över våra rutiner och sova bättre, säger Sanjay Verma, som genomförde sömn-coachingen med den svenska OS-truppen. 

Sanjay Verma genomförde sömn-coachingen med den svenska OS-truppen.

82 procent av idrottarna som deltagit menar att kvaliteten på deras sömn hade förbättrats. Inte nog med att de somnar fortare, de sover även djupare och i fler timmar än tidigare, visar resultaten. 

Vill du veta mer om sömnhälsa – läs mer här.

SLEEPACY’s sömn-coachingsmetod baseras på beteende- och sömnforskning och har tagits fram i nära samarbete med SOK. Det är dock inte bara OS-atleter som gynnas av bättre sömn. I en stressig vardag där allt fler har högpresterande yrken och bor i storstäder blir vikten av högkvalitativ vila avgörande för att få ihop vardagspusslet. 

Vikten av en god natts sömn 

Det finns mycket forskning som pratar om vikten av bra sömn. För lite sömn påverkar oss negativt och medför risker som sämre immunförsvar, högre risk för depression, viktuppgång och sämre minne. Sömnen behövs helt enkelt för att kroppen ska kunna återhämta sig och bearbeta intryck, känslor och upplevelser. 

Men god sömn är mer komplext än bara en skön säng. Det är ett koncept som innefattar allt från temperatur i rummet, rätt rutiner innan läggdags, bra luft i sovrummet och behaglig ljussättning. 

The Bed By SLEEPACY har tagits fram tillsammans med sängspecialister, fysioterapeuter och designers.

– Dålig sömn är snarare en regel än ett undantag. Med SLEEPACY tar vi ett helhetsgrepp om sömnen och erbjuder personligt anpassade lösningar som är baserat på forskning. Tanken är att skapa en sömndestination, en butik där vi erbjuder rådgivning, coachning och produkter i en avslappnande atmosfär, säger Helen RK Jensen på SLEEPACY.

En säng baserad på forskning 

En säng som är anpassad efter din kropp har stor betydelse för sömnen. Att välja rätt säng och madrass för din sovposition och kroppstyp påverkar din sömnkvalitet anmärkningsvärt. Tillsammans med sängspecialister, fysioterapeuter och designers har The Bed By SLEEPACY tagits fram. En säng med forskningen i ryggen och som ger kroppen rätt stöd med exakt precision för att optimera din sömnkvalitet.

Klicka här om du vill boka en konsultation hos SLEEPACY.

När du bokar en sängprovning hos SLEEPACY får du en komplett konsultation av experter på området för att förbättra din sömnhälsa. Där får du bland annat designa din egen säng och prova den i en privat miljö med dämpad belysning och anpassat ljud. 

Även rådgivning, produkter och inspiration till nya rutiner finns i den fysiska butiken i Stockholm – allt baserat på forskning för att du ska sova bra.

Detta är The Bed by SLEEPACY:

  • Ergonomiskt kroppstöd och komfort tack vare SLEEPACY Pressure Relief System
  • Säng och madrass tas fram utefter individuell kroppstyp och sovposition
  • SLEEPACY har växt fram från en familj av sängmakare med 150 års erfarenhet av sömnkunskap
  • Ett självklart val av svenska olympiska idrottare
  • Sängarna tillverkas i Skandinavien och är FSC, AEH och Svanenmärkta.