Ateljéhus med unik kulturhistoria till salu

Huset, som ursprungligen byggdes till den världskända keramikern Lisa Larson, ligger på en gata i Gustavsberg som utpekats som en riksintressant kulturmiljö. Tomten ligger på en höjd med härlig utsikt över grannskapet.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

I ateljén har Lisa Larson skapat många av sina mest kända skulpturer. Fotograf: Peter Kardne.

Höjdgatan 10 byggdes 1963 som hem och arbetsplats åt den välkända keramikern Lisa Larson och hennes familj. I den rymliga ateljén har Lisa skapat många av sina mest kända skulpturer och huset bär än idag spår av hennes alster. 

– Här bor man i ett av få svenska ateljéhus där en unik kulturhistoria verkligen sitter i väggarna, säger mäklaren Petronella Tell på Fastighetsbyrån, som förmedlar bostaden. 

Lisa Larsons kakel har bevarats på gästtoaletten. Fotograf: Peter Kardne.

Höjdgatan ligger i den norra delen av Gustavsbergs kulturkvarter. Gatan ingår i den del av Gustavsberg som utpekats som en riksintressant kulturmiljö och som enligt många är ett av den moderna arkitekturens landmärken i Sverige. 

I den stora ateljén, om 65 kvadratmeter, lyser norrljuset in genom stora fönster som löper längs med hela långsidan. Takrymden är generös och rummet används idag som familjens kreativa musik- och sällskapsrum. Här har man direkt access till trädgården och resten av huset. 

Här strålar norrljuset in genom stora fönster. Fotograf: Peter Kardne.

– Det som sticker ut extra med bostaden är den stora ateljén med magiskt ljusinsläpp från stora fönster. Men även det skyddade och centrala läget. Här bor man privat samtidigt som man har gångavstånd till allt man behöver, säger Petronella.  

Efter det att Lisa Larson flyttade ut flyttade John Franzén in. John Franzén är för många svenskar känd som “Kungamålaren”. I ateljéns härliga miljö fortsatte han sitt kreativa skapandet av nutida konst och här har kungafamiljen stått modeller för ett officiellt porträtt. 

John Franzéns signerade alster. Fotograf: Peter Kardne.

– Intresset hittills har varit stort från både konst- och arkitekturintresserade, men också familjer som söker ett boende med någonting extra, säger Petronella avslutningsvis. 

Om objektet

Antal rum: 5, varav 3-5 sovrum 

Boarea/biarea: 163 kvm/70 kvm

Tomtarea: 2 149 kvm 

Upplåtelseform: Äganderätt 

Byggår: 1963

Vill du läsa mer om objektet? Klicka här!