Uppmärksammad 1600-talsvåning till salu

Trots sitt välrenoverade skick känner man av historiens vingslag i våningen, belägen i ett av Södermalms äldsta hus. Husets tomt var en gång i tiden en gåva från ingen mindre än drottning Kristina.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Foto: Peo Bengtsson för Bjurfors Södermalm.

I ett av Södermalms äldsta och bäst bevarade stenhus från 1600-talet hittar vi den eleganta våningen i minst sagt gott skick. Det är inte svårt att förstå det stora intresset för bostaden med sina gedigna snickerier, burspråk och spröjsade fönster i tre väderstreck.

– Detta är en helt unikt bostad där man möts av den fina balansen mellan gammalt och nytt. Varje rum har sin charm och vart man än tittar ser man vackra detaljer, säger mäklaren Fanny Strand på Bjurfors Södermalm, som förmedlar bostaden. 

Den attraktiva hörntomten var en gåva till vinskänken Hans Marschalck från drottning Kristina som ersättning för hans tidigare gård som rivits. Innan huset uppfördes av Hans Marschalck under 1640-talet låg det välkända Värdshuset Svanen på adressen. Delar av källaren med sina valv integrerades i den nya bebyggelsen och finns kvar än idag.

Foto: Peo Bengtsson för Bjurfors Södermalm.

– En fastighet med detta byggår är svårt att hitta, speciellt i såhär gott skick. Den vackra fasaden och burspråket är något många lägger märket till. Att man fått till en funktionell planlösning med fokus på ett modernt liv, trots ett gammalt skal, gör att många kan se sig själva bo här, säger Fanny Strand.

Det tegelröda stenhuset från 1645 har en unik siluett – men så har det inte alltid sett ut. Under 1907 moderniserades byggnaden av arkitekt C A Danielsson-Brååk. Huset på Hornsgatan 4 fick då en hög trappstegsgavel och burspråk, samt småspröjsiga fönster och tegelröd avfärgad puts. Fastigheten har idag den högsta kulturhistoriska klassificeringen blått.

Foto: Peo Bengtsson för Bjurfors Södermalm.

Den 111 kvadratmeter stora lägenheten renoverades under 2018 där moderna inslag fick möta gamla för att skapa ett funktionellt men genuint hem.

– Renoveringarna har skett med fingertoppskänsla och färgvalen skapar ett djup och en genomgående lyxighet. Planlösningen är trivsam och alla utrymmen känns luftiga och ljusa, säger Fanny Strand. 

I bostaden ryms vardagsrum, kök med matplats, en stor hall och tre sovrum – alla med generös takhöjd. Fiskbensparkett täcker golven och väggarna går i varma jordnära toner som kontrasterar mot de ljusa snickerierna. 

– Intresset har varit stort. Bostaden har florerat på inredningsbloggar, digitala inredningsmagasin och nischade tidningar som skriver om bland annat vackra fönster. På visningarna dröjde sig många kvar och insöp atmosfären, säger Fanny Strand avslutningsvis. 

Foto: Peo Bengtsson för Bjurfors Södermalm.

Om objektet

Bostadstyp: Lägenhet

Upplåtelseform: Bostadsrätt

Våning: 2 av 4

Antal rum: 4

Boarea: 111 m²

Byggår: 1645

Vill du läsa mer om lägenheten? Klicka här.