Omskrivet naturhus till salu

Med sjönära läge i Saltsjöbaden i Stockholm ligger Bengt Warnes Naturhus. En unik kretsloppsbyggnad omgivet av ett växthus – som låter dig odla året om.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Foto: Foad Kahrobaee för Karlsson & Uddare.

Naturhuset i Saltsjöbaden, som är det första i sitt slag, ritades av arkitekten Bengt Warne. Huset byggdes 1974, men Bengt Warne hade ritat ekologiska och experimentella hus redan på 60-talet. 

– Växthuset som är byggt runt huset är något alldeles extra. Ett hus som ligger helt rätt i tiden, med både spännande koncept och arkitektur, säger mäklaren Catharina Lager Sundberg på Karlsson & Uddare som förmedlar huset.

Bengt Warnes motto var ”Boendet ska stryka naturen medhårs, inte mothårs”. Han ville skapa hus som kan ta till vara på naturens resurser, återvinna energi och skapa ett kretslopp som gjorde huset nästan självförsörjande. 

Foto: Foad Kahrobaee för Karlsson & Uddare.

Innanför växthuset i glas finns byggnaden som utgör själva bostaden. Trappan från entréplan till övre plan ligger i växthusdelen och omgärdas av en stor klätterhortensia. Övre planet har öppen planlösning mellan kök och vardagsrum, med flera utgångar till glashusets flera terrasser. 

– Det är så mycket som är unikt i det här huset, bland annat ett väldigt snillrikt värmesystem och det faktum att det inte är vattentoalett i badrummet, säger Catharina Lager Sundberg.

Foto: Foad Kahrobaee för Karlsson & Uddare.

Arkitektens tanke med Naturhuset var att nyttja naturens eget kretslopp. Köks- och trädgårdsavfall komposteras, mulljord produceras i ett rum under toaletten, avloppsvatten skickas vidare ut till växterna i växthuset på taket. Växterna ger inte bara mat på bordet – utan renar också luften och hjälper till att hålla rätt fukthalt i huset. Sedan 1970-talat har ett tiotal naturhusvillor uppförts i Norden och ungefär lika många utomlands.

– Intresset har varit stort. Många är nyfikna på Sveriges första naturhus. Flera arkitekter har kommit på visning, men också vanliga familjer som vill leva ett naturnära liv, berättar Catharina Lager Sundberg avslutningsvis.

Vill du läsa mer om huset? Klicka här.