Mystiska gåtan kring ”Sveriges dyraste hus”

I Sveriges dyraste kommun Lidingö döljer sig en gåta bakom dubbla grindar: en enorm lyxvilla som stått till synes öde i tio års tid. Rykten florerar bland lokalborna – om att det ska bli en rysk marinbas eller en rocklegends nya hus. Vad är sant? Missa inte SvD:s nya poddserie som undersöker ”Lyxvillans hemlighet”.

Villa Söderås på Lidingö. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman, SvD.

Villa Söderås på Elfviks udde är bland det första miljoner färjepassagerare ser varje år när de börjar närma sig Stockholm. När villan läggs ut till försäljning i maj 2021 är det med en säljfilm som kostat närmare en miljon kronor att göra.

I filmen är jugendvillan fylld av exklusiva möbler och minglande människor som dricker bubbel medan en DJ spelar på uteplatsen, samtidigt som en helikopter landar på den nyklippta gräsmattan utanför portarna. Med ett utgångspris på 350 miljoner kronor blir Villa Söderås en viral succé och kallas i media för ”Sveriges dyraste hus”.

Vill du veta mer om Sveriges dyraste hus? Klicka här!

Men tiden går, och bostadsannonsen plockas ner utan att Villa Söderås säljs. Bakom de lyxiga vita fasaderna och de tjocka tujahäckarna döljer sig frågan: är det ingen som vill köpa Villa Söderås?

Uppfört 1912 som en sommarbostad, utmärkte sig Villa Söderås snabbt som en av de mest praktfulla skärgårdsvillorna i Stockholms skärgård med sitt karakteristiska säteritak, vitputsade väggar och stora fönsterpartier. Under ett par år tjänade huset som ett sjukhem, och därefter som hotell- och konferensanläggning i flera år innan det tillslut köptes av en privatperson 2014.

”En del Lidingöbor är verkligen jätteoroliga”

Sedan dess är Villa Söderås ett mysterium som gäckat Lidingöborna. Huset har officiellt stått tomt i tio år, men under dessa år har det gjorts omfattande renoveringar. Den gamla lindallén har tagits ner, och huset står numera gömt bakom dubbla grindar och en vall som grävts runt fasaden. Vad hände egentligen när det tidigare pulserande utflyktsmålet på Lidingö plötsligt omvandlades till ett slutet fort?

– En del Lidingöbor är verkligen jätteoroliga för vad som pågår bakom avspärrningarna. Finns det militär där? Finns det oligarker? Det ena ryktet som sprids är värre än det andra, säger journalisten och författaren Lars Berge, som i podden nystar i mysteriet Villa Söderås.

Klicka här för att lyssna på podden Lyxvillans hemlighet.

Ryktena om Sveriges dyraste hus är många. Någon tror att det ska användas som en rysk ubåtsbas, en annan hävdar att viktiga och hemliga internationella förhandlingar ska hållas här. Det finns även rykten om att en viss amerikansk rockstjärna ska bosätta sig i den pampiga villan, eller var det Rysslands president?

Illustration: Henrik Malmsten, SvD.

”Lyxvillans hemlighet”, en ny poddserie i fyra delar från SvD:s dokumentärpodd Blenda, tar dig med på den svindlande berättelsen om Villa Söderås. En fastighet som varit stängd från gäster och fest i snart ett decennium, medan rykten och renoveringar har avlöst varandra.

– Historien om Villa Söderås är ett kul lokalt mysterium som man som lyssnare stundtals skrattar åt, men den har också en allvarlig klangbotten i och med kopplingen till Ryssland. Och det är rafflande, jag undrar om det inte är den mest spännande lyssning vi gjort, säger SvD:s dokumentärredaktör Adam Svanell, som har producerat serien tillsammans med kollegan Daniel Persson Mora.

Vill du lyssna på Lyxvillans hemlighet? Klicka här!