Gammal biograf på Gotland till salu: ”Sticker verkligen ut”

Drömmer du om att driva en egen biograf med bevarade originaldetaljer? Då kan det här vara något för dig! Den gamla anrika biografen Roy i Fårösund, på norra Gotland, invigdes 1940 – och är nu till salu.

Få nyheter om bostadsmarknaden i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Filmprojektorn har digitaliserats och de 146 biofåtöljerna har moderniserats. Fotograf: Anna Ericsson/Mäklarhuset.

När man kliver in genom entrén möts man av den gamla biljettkassan som fortfarande är intakt. Likaså den tidstypiska trappan ner till biosalongen. 

– Kalkstensgolven, biljettkassan och trappan med smidesräcken som leder ner till salongen sticker verkligen ut. Samtidigt är själva filmvisningen moderniserad, säger mäklaren Håkan Ericsson på Mäklarhuset Gotland, som förmedlar bosten. 

”Kalkstensgolven, biljettkassan och trappan med smidesräcken som leder ner till salongen sticker verkligen ut” berättar mäklaren. Fotograf: Anna Ericsson/Mäklarhuset.

Filmprojektorn har digitaliserats och de 146 biofåtöljerna har moderniserats för att leverera en skönare upplevelse. Ny, modern ljudanläggning installerades 2024. 

Den charmiga biosalen.Fotograf: Anna Ericsson/Mäklarhuset.

Hyresfastigheten inkluderar även åtta lägenheter och källare. I källaren finns gemensam tvättstuga, pannrum, förråd – och ett skyddsrum med separat entré. De nuvarande ägarna har drivit biografen sedan 2017. 

– Det finns ju de som har en dröm om att ha en biograf med inriktning på det intresset. Här har man möjligheten att få inkomst även via hyresintäkter på lägenheterna då det inte är samma intjäning på biodelen, säger Håkan Ericsson. 

Fotograf: Anna Ericsson/Mäklarhuset.

Ägarna har i dagsläget ett bra samarbete med övriga landsbygdsbiografer på Gotland, och kan bistå med kunskap och kontakter för den som vill ta över och driva biografen vidare. Fastigheten säljs fullt möblerad och redo att hyras ut. Biografen är klar för att visa biofilmer från dag ett.

Här kan du se mer av biografen Roy.