Tre storslagna herrgårdar till salu just nu

Drömmer du om att äga en herrgård? Just nu finns några riktigt storslagna herrgårdar till salu på Hemnet. Här har vi samlat tre herrgårdar runt om i landet som får hjärtat att slå lite extra – och som bjuder på unika möjligheter för framtida ägare.

Få nyheter om bostadsmarknaden i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Wirsbo Herrgård

I Virsbo, strax utanför Västerås, hittar vi den slottsliknande Wirsbo Herrgård som ligger pittoreskt inbäddad intill Virsbosjön. Nu är den till salu på Hemnet. 

Foto: Magnus Ericson.

Herrgården har en historia som sträcker sig ända tillbaka till slutet av 1500-talet. Då fick friherren Pontus De la Gardie, som var gift med Sofia Gyllenhielm, gården Hwirtsboda av kung Johan III. Parets son, Johan Pontus De la Gardie, grundade i sin tur Wirsbo Bruk. 

År 1880 drabbades herrgården av en stor brand och stora delar brann upp. Sju år senare bygger man upp gården på nytt, där den sydöstra flygeln är den enda delen på herrgården som finns bevarad från 1600-talet. År 1917 renoverades herrgården och får dess nuvarande utformning i nationalromantisk stil. 

Foto: Magnus Ericson.

Idag bor inga kungligheter kvar. Istället drivs Wirsbo Herrgård som en hotell- och konferensverksamhet, samt ett ridcenter med både ridskola och kurser.

– Nuvarande ägare har restaurerat Wirsbo. Så idag finns alla moderna faciliteter man kan önska, men allt har gjorts med varsam hand och man har lyckats bevara den gamla historiska och romantiska känslan, berättar Susanne Feretti på Feretti Mäkleri, som förmedlar objektet. 

Herrgården består av 88 hektar, fördelat på tre hektar tomtmark, sex hektar parkmark, 13 hektar inhängnad betesmark och 66 hektar skogsmark.

Klicka här om du vill se fler bilder på Wirsbo Herrgård. 

Foto: Magnus Ericson.

Hälsingegården  

I Bollnäs, rättare sagt i Östra Höle, hittar vi den här Hälsingegården med röd fasad, vita knutar – och en gul ytterdörr. Gården har ett fint och lummigt läge med utsikt över den egna badplatsen i Hölesjön. 

Foto: Therese Jahnson/ Historiska Hem.

Den trebyggda gården har varit i samma släkts ägor i generationer. Boningshuset är ursprungligen en parstuga, med farstu och kammare emellan, som man slagit samman med en ladugård. Ovanpå ladugården finns en rymlig loge, som kan användas som festlokal. Flera ekonomibyggnader ingår i köpet, bland annat maskinhall, lada och verkstad. 

– Ett av husen har 1882 målat på förstukvisten och  bevarar en äldre atmosfär. Flera av rummen visar upp fina timrade väggar, andra är tapetserade med vackra tapeter. I entrén finns en del av en originalmålning bevarad, säger Charlotte Pellas på Historiska Hem, som förmedlar Hälsingegården. 

Foto: Therese Jahnson/ Historiska Hem.

I huvudbyggnaden möts man invändigt av detaljer som breda golvtiljor, timmerväggar och kakelugnar. På entrévåningen finns ett kök med vedspis, bakugn och ett luftigt vardagsrum. På övervåningen hittar vi fyra sovrum och ett badrum. 

De senaste åren har ett av husen, med äldre atmosfär bevarad, hyrts ut som kulturhistoriskt semesterboende. Historisk sett har gården varit sommarbostad åt husbonden med familj och bostad åt tjänstefolket.

Vill du veta mer om Hälsingegården? Klicka här!

Foto: Therese Jahnson/ Historiska Hem.

Sunds herrgård

“En av Värmlands juveler” står det i Hemnet-annonsen om den här pärlan: Sunds Herrgård. Gården, med vit fasad, spröjsade fönster och grön ytterdörr, har anor från 1700-talet och ligger i Säffle. 

Foto: Johan Höwler Studio054.

Totalt finns det 17 rum, fördelat på 1 300 kvadratmeter och 4,2 hektar tomt. Invändigt finns pampiga matsalar, salonger, dekorativa vägg- och takmålningar och flera kakelugnar. Det finns även ett restaurangkök, lägenhet på vindsvåningen och gästabudspub. 

Tidigare har herrgården använts som både restaurang och konferensverksamhet. Under de senare åren har det dock drivits Bed and Breakfast med plats för 40 övernattande gäster. 

Klicka här om du vill veta mer om Sunds Herrgård.

Foto: Johan Höwler Studio054.