Romantiskt tornhus i Skillingaryd klicksuccé

Det mest klickade huset utanför Stockholm under vecka 5 är detta hus i Skillingaryd. Varför då? Är det tornet, lugnet på landet eller möjligen den imponerande bärskörden som väcker begär?

Foto: Svensk fastighetsförmedling Jönköping

”Tornhuset” har ägts och bebotts av många personer sedan det byggdes 1914 – skohandlare Melker Lindström och åkare Herman Andersson bland andra. Och kanske är det trettiotalets fröhandlare Johan Persson tomten har att tacka för dess imponerande fruktbarhet – 43 liter bär är ingen dålig skörd för en privatträdgård. Nu letar huset nya ägare och vi ställde några frågor till Fredrik Hagejärd på Svensk Fastighetsförmedling som är mäklare för det klickade objektet.

I objektsbeskrivningen målas denna villa upp som en ”Osedvanlig 1900-talsdröm” – på vilket sätt är huset osedvanligt?

– Det som kännetecknar husets originella känsla är villans väl bevarade detaljer, så som handblåsta fönster, generös takhöjd och torndel. Ägaren har utgått från det gamla och har tagit in det moderna och bekväma på ett mycket smakfullt sätt.

Huset har ett harmoniskt lugn – tror du att det möjligen är detta intressenterna vill köpa sig?

– Med tanke på att dagens samhälle blir allt mer hektiskt och den stress som finns över allt som ska hinnas med, tror jag definitivt att intressenterna kommer värdesätta lugnet man omges av i detta hus. Och även den trevliga trädgården. Och även om den minimalistiska stilen länge har varit mest populär, så har second-hand-inredning och sekelskiftescharm ökat i intresse – och därmed efterfrågan – för allt fler.

Vilket rum i huset är du själv allra mest imponerad av?

– Får erkänna att det är svårt att ha ett självklart val – med tanke på att hela huset har en genomgående röd tråd. Två rum särskiljer sig lite extra och det är ett av badrummen samt vardagsrummet på övre plan. Badrummet ligger i den översta delen av tornet, vilket gör att man kan ta ett skumbad och samtidigt blicka mot tornets topp, nästan 6 meter upp i taket. Vardagsrummet sticker ut med ett tak som är öppet upp i nock och ett nygjort loft.

Foto: Svensk fastighetsförmedling Jönköping

Huset har figurerat i en hel del bloggar och inredningsreportage – hur stor betydelse tror du att detta har för det stora intresset?

– Absolut har man dessa forum att tacka för en stor del av intresset. Men min teori är att det också har blivit populärt genom att man uppmärksammat den fantastiska renoveringen, som gjorts med en klar tanke. Säljaren har en fingertoppskänsla för inredning. Många har fastnat för det unika i just detta hus, vilket har lett till att man delat det vidare på sociala medier.

Nu senast har det bedrivits ett bed & breakfast i huset som också lyfts upp som ett ”Guldkorn” på Vaggeryds besökssajt. Är det detta man drömmer om tro? Att ha ett litet B & B – eller att kanske själv alltid få känna sig lite bortrest och ledig?

– Det är nog väldigt individuellt! Fördelen med huset är att det är anpassat för båda alternativen. Den som är mer driven och vill få utlopp för det har helt rätt ställe framför sig. Nuvarande ägaren har gjort ett gott jobb och minst sagt satt detta hus på kartan som ett omtyckt B & B.

– Alternativet, att ha det som en enfamiljsbostad är också helt rätt. Ägaren upplever att det är ett perfekt familjehus – det är lätt att bjuda in mycket folk och smidigt att ha övernattningsgäster. Men det bästa av allt är att man får många ”guldlägen” att njuta på när man har hela huset för sig själv.

Foto: Svensk fastighetsförmedling Jönköping

Här kan du läsa mer om villan på Hemnet

Text: Hemnet-redaktionen