Sekelskiftespärla på Värmdö erbjuder det bästa av två världar

Längst ut på Norra Lagnös udde, en halvtimme från Stockholm city, ligger ett undangömt guldkorn till villa. Med tidstypiska detaljer från sekelskiftet i kombination med helrenovering skapas en genuin helhet – som gjorde villan hetast på Hemnet under vecka 34.

norralagno1
Med en enastående utsikt mot vattnet, balkong i söderläge och brygga med båtplats är den här villan ett fantastiskt kap för den som vill åt lantlig känsla – men ändå vara nära stadspulsen.

Sjöutsikt, glasveranda, egen brygga, väggar prydda med pärlspont – den röda villan med vita knutar är en dröm oavsett om man är sugen på permanentboende eller säsongshus.

– Det här huset har något som sticker ut. Jag tror att det har att göra med att det är ett gammalt hus, från 1860, och att man behållit charmen. Samtidigt kan man säga att det är ”färdigt” – alltså att det inte finns något projekt, förklarar mäklaren Björn Sommar.

norralagno2
Den inglasade verandan låter ljuset flöda fritt.

Att huset blivit så populärt bland Hemnets besökare tror han beror på att det marknadsförts och spridits via sociala medier, och att han varit noga med att annonsen och bilderna ska stämma överens med upplevelsen av huset på plats. Det skapar en genuin känsla – något som också hans kunder har påpekat.

norralagno3
Villan är omsorgsfullt renoverad och med genomgående ljusa toner, men har fortfarande bevarat charmiga detaljer från sekelskiftet.

Han är även noggrann med att se och presentera olika målgruppers behov och vilka möjligheter som kan passa dem. Barnfamiljen kanske vill bygga till en friggebod, fixa och dona, medan det äldre paret skulle kunna nyttja husets ljusa bas och sätta sin egen prägel på det utan större justeringar.

Villan är unik i sitt slag på Norra Lagnö, eftersom objekt längst ut på udden sällan ligger ute på marknaden. Att se en villa med det här läget är sällsynt.

norralagno4
I köket har den antika vedspisen från Huskvarna bevarats – men kompletteras av en ny från Lofra.

– Jag har en del erfarenhet av att sälja skärgårdshus, och här ute går husen oftast i arv. Det har faktiskt inte sålts något här sedan 2010, vilket också kan göra det svårt att sätta ett pris. Men den här prisklassen har folk råd med och därför dras nog många till det, säger Björn.

Och det är inte svårt att förstå varför man gärna är försiktig med att sälja på just Norra Lagnö. Omgivningen av hästhagar, bryggor och lantlig luft bara en halvtimme från stadskärnan är oemotståndlig för den som vill ha det bästa av två världar.

– Det är ett otroligt vackert hus och flexibiliteten gör att det fungerar både som sommarhus eller halvårshus. Men framför allt för den som vill något annat än lägenhetsliv, säger Björn Sommar.

norralagno5
Villan har ett unikt läge längst ut på udden.

Se objektet här.

Text: Sophia Sinclair