Etagevåning vid Drottningholms slott mest klickad

En ljus 1700-talslägenhet alldeles invid Drottningholms slott blev Hemnets mest klickade objekt vecka 18. Lägenheten på två plan har många originaldetaljer och ligger mitt bland de historiska omgivningarna på Lovön.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Foto: Mehdi Bagherzadeh på Miyane AB för Notar.

– Boendet i sig är en kulturskatt med sin historia. De fantastiska omgivningarna som Lovön, och främst Drottningholmsmalmen, erbjuder är rik på 1700-talsbebyggelse. Det är inte många som vet att det ens finns bostäder på Drottningholm, så det är så roligt att se att intresset är så stort, säger Tomas Ekström Svahn på Notar som förmedlar objektet.

Drottningholmsmalmen fick stadsprivilegier av Gustav III 1782 och utgör idag en unik boendemiljö. Malmen är nästan helt bilfritt och omgiven av gamla byggnader som påminner om en annan tid. Runt Drottningholms slott finns park- och trädgårdsanläggningar, bland annat Barockträdgården och den engelska parken som är öppna för besökare året runt. 

Foto: Mehdi Bagherzadeh på Miyane AB för Notar.

Lägenheten uppfördes 1795 och byggdes ut 1912, ursprungligen var den en del av en ännu större våning med utsikt mot slottet. Kvarteret Minerva/Dragonvägen byggdes åt parkettmästare S. Molin, verksam vid Drottningholms slott, efter ritningar av Louis Jean Desprez. 

På lägenhetens 150 kvadratmetrar ryms stora sällskapsytor, tre sovrum och två badrum. Här finns originaldetaljer som snickerier, eldstäder och både plankgolv och fiskbensparkett. De vita väggarna och de många fönsterna låter ljuset flöda genom de båda våningarna. 

I huset finns tillgång till en stor terrass och muromgärdade trädgårdar med grusade gångar, springbrunn, odlingar och ett persikoträd. En promenad bort mellan bostadshusen ligger en skyddad sandstrand med badbrygga.

Foto: Mehdi Bagherzadeh på Miyane AB för Notar.

– Du är omgiven av Mälaren och har direkt närhet till Slottsträdgården och Drottningholms slott. Jag är svag för estetiska värden och för mig är det här drömmen, en modern och vacker bostad i kulturbyggnad nära city. Jag gillar också den ”hemliga” badplatsen i nära anslutning till huset, säger Tomas Ekström Svahn.

Objektet har fått mycket uppmärksamhet och blivit omskrivet. På Hemnet har annonsen fått över 31 500 besök. Mäklaren Tomas Ekström Svahn förmedlar mycket i området, men tycker att just den här lägenheten sticker ut lite extra. 

– Intresset har varit stort. Jag säljer mycket på Lovön och Drottningholm och det är alltid ett stort intresse för objekten. Men efter 16 år som fastighetsmäklare och över 1 000 sålda bostäder, så är det här en av mina absoluta favoriter, säger Tomas Ekström Svahn avslutningsvis. 

Vill du veta mer om veckans klicktopp? Klicka här.