Nu växer det nya Radiotorget fram

I västra Göteborg, i stadsdelen Järnbrott, håller ett helt bostadsområde på att förvandlas. Bakom stora delar av förvandlingen står JM-koncernen. – Vi flörtar med områdets historia som går tillbaka till 1950-talet. Torget rustas upp, men flera K-märkta byggnader kommer att vara kvar, säger Kajsa Hedlund, projektledare på JM.

När Radiotorget i Järnbrott byggdes 1953 var det landets första så kallade satellittorg, ett torg utanför en stadskärna byggt med inspiration från USA. I dag genomförs en upprustning av torget, samt att det byggs nya bostäder vid och kring Radiotorget. Radiotorget ligger bara en kvart från Linnéplatsen och är inbäddat i en charmig 1950-talsstil.

Illustration som visar en balkong i en av lägenheterna i Brf Radiotorget.

Två projekt

Bostadsutvecklaren JM står bakom två av bostadsprojekten, brf Frekvensen och brf Radiotorget i Järnbrott. Det sistnämnda byggs av Seniorgården, ett bolag inom JM-koncernen, och i det projektet är bostäderna endast tillgängliga för personer över 55 år. Nils Eberil, projektchef på Seniorgården, förklarar närmare. – Vi bygger bostäder som skapar möjligheter för gemenskap, samt att bostäderna är anpassningsbara utifrån olika människors behov. Det kommer också finnas en övernattningslägenhet, vilket vi vet är eftersökt av de boende då de har gäster på besök, säger Nils.

Detta är Seniorgårdens projekt Radiotorget. Läs mer här.

Brf Radiotorget i Järnbrott kommer att ligga precis vid torget med all den service som redan finns i ett väletablerat område. Torget, som bjuder på affärer, café, pizzeria och fiskaffär genomgår en utveckling där nya lokaler byggs och gamla moderniseras. Området är gemytligt och tryggt, menar Nils Eberil och påpekar att det innebär ett stort ansvar att bygga nytt i ett område där inga bostäder byggts sedan 1950-talet. – Vi har valt tegel för att det passar in i området. 1950-tal präglades av små balkonger, nu bygger vi stora. Därför har vi valt inbyggda balkonger för att det ska passa in i den tidigare bebyggelsen, förklarar han.

Illustration som visar Brf Frekvensen.

Modernt men ändå klassiskt

Ett stenkast från torget bygger JM kvarteret Frekvensen. Även Frekvensen kommer att kläs i en tegelfasad som ger huset ett klassisk, men modernt, utseende. Frekvensen kommer att ligga i ett område där gemytliga villor från 1950-talet blandas med tidstypiska lägenhetshus. Både Radiotorget och Frekvensen är en del av projektet Bostad 2021 som är ett samarbete mellan Göteborgs Stad och flera stora bostadsutvecklare, med syftet att bygga 7 000 nya bostäder i staden till jubileumsåret 2021. 

Vill du veta mer om Frekvensen? Klicka här.– Det är mycket byggnation som pågår just nu, vilket kommer leda till att Järnbrott får ett nytt ansikte. Vi vill att våra kunder ska uppleva att de har närheten till det gemytliga torget samtidigt som man har en närhet till stad och hav. Hela Järnbrott är under utveckling, och detta är bara början, säger Kajsa Hedlund, projektledare för Frekvensen.

Vad kan jag som köpare förvänta mig av att bo i Frekvensen? – Det är 49 kvadratsmarta lägenheter i ett levande kvarter, med gemensamma ytor som grillplats där de boende kan umgås och träffa sina grannar. vi har fokuserat på att göra det till en cykelvänlig förening, säger Kajsa Hedlund.

Bilden visar var Brf Frekvensen och Brf Radiotorget kommer byggas.