Upp för nyproduktion – men Stockholm hamnar efter

Intresset för nyproduktion ökar och enligt vår data börjar försäljningssiffrorna närma sig nivåerna under 2017 och 2016.– I Storstockholm har många bostadsrättsprojekt bromsats medan det har rullat på i Malmö och Göteborg där försäljningen nu går som tåget, säger Staffan Tell, presstalesperson på Hemnet.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp på Hemnets nyhetsbrev här.

Försäljning av nyproduktion ökade under perioden augusti till oktoberoktober med 34 procent i Västra Götaland och med 30 procent i Skåne, jämfört med motsvarande period förra året. I Stockholm var ökningen ”bara” 1 procent. En viktigt detalj är att en del nyproduktion säljs direkt via bostadsutvecklare och inte via mäklare. Det gör att vissa försäljningar hamnar utanför de siffror Hemnet kan se.

Minskat byggande

Staffan Tell pekar på att byggandet av nyproduktion har minskat de senaste två åren, framförallt i Stockholm. I och med det har utbudet har mer eller mindre färdiga nyproducerade lägenheter ökat.

– I nyproduktionen är en större andel färdigställd och då köper folk lättare än när det bara är bostadsrätter på ritning, konstaterar Staffan Tell vid Hemnet.