”Förvänta dig en bostad i ett hus utöver det vanliga”

Ända sedan byggföretaget Åke Sundvall startade på 1940-talet har man tagit hand om och byggt hus utifrån en och samma idé: att de ska hålla länge, sätta prägel på kvarteret och få människor att trivas. Kvalitetstänkande och personligt engagemang har alltid varit vår ledstjärna, säger Hanna Lindskog, marknadschef på Åke Sundvall.

Tensta torn. Foto: Åke Sundvall

År 1942, när andra världskriget härjar och Europa brinner bestämmer sig den unge Åke Sundvall, med rötter i Dalarna, att starta en egen byggverksamhet. Ett beslut som lade grunden till vad som skulle bli en hel koncern, som idag bedrivs av två söner och fem barnbarn. 

Nyfiken på Åke Sundvalls bostadsprojekt? Klicka här.

Idag är familjeföretaget inne på sin tredje generation med verksamhet inom traditionell entreprenadverksamhet, nyproduktion av bostäder i egen regi samt förvaltning av egna bostads- och kontorsfastigheter. I varje projekt utgår man ifrån platsens unika förutsättningar för att skapa den byggnad som tillför staden största möjliga värde. 

Grundaren i egen hög person. Åke Sundvall i det gamla huvudkontoret på Alviksvägen i Bromma. Foto: Privat

Vad kan man förvänta sig om man köper en bostad av er?

– Du kan förvänta dig en bostad i ett hus som är unikt. Vi bygger hus med karaktär och som tillför något extra till området det befinner sig i och som skapar trygghet och trivsel, säger Hanna Lindskog. 

Vill du läsa mer om Åke Sundvall? Klicka här.

Under åren har Åke Sundvall kammat hem flera priser för sina projekt. Kvarteret Paraden i Järfälla fick exempelvis utmärkelsen ”Byggnadsmärket 2018” av miljö- och bygglovsnämnden i kommunen. Samma år vann även Tensta Torn Stockholms Handelskammare Stadsmiljöpris. Dessutom har Åke Sundvall vunnit ”Årets stockholmsbyggnad” två gånger.

Hur arbetar ni för att ständigt vara aktuella och utvecklas?

– Vi arbetar med flera olika arkitekter, medbyggare och andra samarbetspartners, vilket får till följd att såväl vi som dem utmanas i att ständigt bli bättre och att skapa bostäder som bidrar till vår vision: att skapa stadens mest omtyckta områden.

Maja & Knekten, två studentbostadshus i Gubbängen. Foto: Åke Sundvall

Visste du att……

Under kriget blev Åke Sundvall inkallad och byggde stridsvärn i Norrland. Samtidigt smög han igång den egna verksamheten och byggde under samma år sitt första hus på Vegagatan i Sundbyberg. Han lyckades hitta en borgenär till projektet men tvingades sälja fastigheten när den var färdigställd. För pengarna köpte han en ny tomt på Fredsgatan i Sundbyberg och byggde en hyresfastighet som han behöll resten av sitt liv.

Läs mer om Åke Sundvalls bostadsprojekt här.