Unika radhus byggs i Linköping

I Linköping växer nya och spännande bostäder fram. I den helt nya stadsdelen Vallastaden byggs nytänkande radhus med äganderätt, nära till både Linköping city och lummig grönska.

Genom hela Vallastaden rinner Smedstadsbäcken.

Hösten 2017 riktades strålkastarljuset mot Vallastaden, då besökare från hela världen besökte bomässan i Linköping. Den nya stadsdelen fick mycket beröm för sin spännande arkitektur och nya innovationer.

Ett projekt som byggs i stadsdelen är ATON med tre radhus i äganderättsform. Bakom projektet står Riksbyggen och ett stort fokus har lagts på att skapa ett framtidens boende med tekniska och klimatsmarta lösningar.

Vill du veta mer om ATON – läs mer här.

– Husen kommer att byggas i trä, ha solceller på taket och olika typer av smarta hem-lösningar. Trä är ett utmärkt byggmaterial då det binder koldioxid i byggnaden och produceras lokalt i Sverige, säger Marcus Hahn, arkitekt på BHHA Linköping AB, som har designat projektet.

Moderna trevåningshus 

Radhusen blir 140 kvadratmeter stora, fördelat på tre våningsplan. De får en modern och tidlös stil med plats för både avskildhet och gemenskap. Entréplan blir en social mötesplats, med både kök och vardagsrum intill varandra. Matplatsen får öppet tak upp till första våningen med stort ljusinsläpp.

Går man upp en trappa, till andra våningen, finns det två sovrum och ett allrum med plats för både lek och lugn. Den tredje våningen blir en vuxenavdelning med ett stort sovrum, walk in closet, badrum med pardusch och en privat terrass i söderläge.

Såhär kan ett radhus se ut i projektet.

I anslutning till huset ligger den privata atriumgården, en uteplats som är helt skyddad från insyn med plats för grillning och sena sommarkvällar. På andra sidan gården ligger ett fullt utrustat gästhus som är perfekt när släkten kommer besök eller om man vill jobba ifred. 

Vill du göra en intresseanmälan – läs mer här.

Unik arkitektur och vackra utemiljöer

Området präglas av variationsrik arkitektur och vackra utemiljöer. Smedstadsbäcken rinner genom Vallastaden, omgiven av broparken som ligger längst bäckens båda sidor. För att minimera biltrafiken i området har man tagit fram en smart lösning i form av parkeringshus och bilpooler.

På mycket kort tid har Vallastaden blivit mycket populärt, bland både barnfamiljer och studenter, berättar Per Vide.

Vallastaden präglas av unik arkitektur och lummig grönska.

– Läget för de nya bostäderna är superbra, med gångavstånd till både Linköpings universitet och Science park Mjärdevi. Överlag är det många som kommer utifrån och vill bo nära campus som söker sig hit, men även en hel del Linköpingsbor, säger han.

Förutom närhet till universitetsområdet Campus Valla och Science park som lockar, är det bara några minuter med buss till Linköpings city med shopping, matbutiker och restauranger. Det finns även förskolor i området med fokus på utomhuslek.

Vill du läsa mer i projektet? Klicka här.