Ett av världens största trähus byggs i Stockholm

Ett unikt bostadsprojekt växer fram i Hagastaden, Stockholm. Här byggs Cederhusen, ett av världens största trähusprojekt i innerstadsmiljö.

Cederhusen i massivt trä som växer fram i Hagastaden.

I den nya stadsdelen Hagastaden, mellan Solna och Vasastan i Stockholm, växer Cederhusen fram, ett unikt bostadsprojekt byggt av massivträ, på en stadig grundläggning i betong. Bakom projektet står Folkhem och General Architecture, som designat husen. Stort fokus har lagts på att skapa estetiskt vackra bostäder, som är bra för både människa och miljö.

Vill du veta mer om projektet – läs mer här.

– Cederhusen blir ett nytt landmärke i Stockholm med en arkitektur som vi tror att många kommer att uppskatta. Det faktum att det byggs i massivträ gör det bara ännu mer unikt, säger Anna Ervast Öberg, projektutvecklare på Folkhem.

Det finns fler skäl till att man på Folkhem väljer att bara bygga hus i trä, men framförallt är det på grund av klimataspekten, berättar hon.

– Miljömässigt ser vi tydligt att trä har stora fördelar när det gäller att bidra till lägre koldioxidutsläpp, då produktionen av byggmaterialet i detta fall växer självt. Att använda trä för att bygga med betyder dessutom att den lagrade koldioxiden stannar kvar i materialet och inte släpps ut, det blir en bra kolsänka, säger Anna Ervast Öberg.

Vill du läsa mer om hur det är att bo i trähus? Klicka här.

Bostäderna får en tidlös design där naturmaterial får ta plats.

Från singelhushåll till växande familj 

Projektet får fyra huskroppar på mellan 10 till 13 våningar. Lägenheterna kommer i olika storlekar, från den lilla ettan som passar perfekt som ett första boende, till fem rum och kök för den växande familjen. Bostäderna får en tidlös design, där naturmaterial får ta plats och ge lägenheterna värme och karaktär. Fönsterbrädor är gjorda av natursten och dörrposter är utförda i ekfanér – material som håller länge och kan underhållas istället för att förbrukas.

Såhär kan ett kök se ut i projektet.

Det finns många fördelar med att bo i Cederhusen, exempelvis att man får tillgång till både en generös takterrass och en gemensam innergård. Takterrassen ligger på våning 8 och blir en social mötesplats, medan innergården blir en lugn oas mitt inne i stan. Det finns även utrymmen för gemensamma trädgårdsverktyg i anslutning till gården, en verkstad för att laga cyklar samt en bokningsbar el-lådcykel som tillhör föreningen.

Nära till stad och lugn 

I nära anslutning till boendet ligger Norra stationsparken, en park för både vuxna och barn med ytor av grönska och lekplats. Den ansluter även till Hagaparken med stora möjligheter till träning och rekreation. Utanför kvarteren löper dessutom Hälsingegatan, vilket är i sin sista sträckning en parkallé med plats för lek och varande. Inom några år kommer även den nya tunnelbanelinjen att gå, gula linjen, mellan Odenplan och Arenastaden.

Vill du göra en intresseanmälan – läs mer här.

– Läget är optimalt för den som jobbar i stan eller pendlar till andra delar av landet. Då Cederhusen uppförs vid samma tidpunkt som den slutliga etappen av Hagastadens västra område, kommer även det mesta av närområdet vara på plats vid inflyttning, säger Anna Ervast Öberg.

Fakta: CederhusenRum: 1-5 rum och kök Boyta: 25-128,5 kvadratmeterBostäder: 60 stycken i etapp 1Upplåtelseform: BostadsrätterSäljstart: Mars 2020