Unikt projekt i Lund: ”Inspirerat av Berlin”

I södra Lund håller en helt ny stadsdel på att växa fram. Här kommer bostadsutvecklaren OBOS bygga Brf Prästkragen, ett bostadsprojekt som blir navet i området såväl som ett trivsamt kvarter.– Området passar småbarnsfamiljer till äldre, ja ungdomar också, för den delen, säger Gunilla Svensson, arkitekten bakom Brf Prästkragen.

Området är inspirerat av London och Berlin, kända för sin urbana grönska.

Södra Råbylund, området där Brf Prästkragen ligger, är på många sätt en port till Lund från sydöst. Läget gör att bostäderna kommer vara omgivna av natur, men ändå ha närheten till centrala Lund och allt vad det innebär. Självklart är Prästkragen även cykelanpassat.

Vill du veta mer om Brf Prästkragen – läs mer här.

– Vi har planerat för gott om cykelparkeringar i kvarteret, så att du kan parkera din cykel tryggt och säkert. Föreningen kommer också att få en egen liten cykelverkstad med pumpar och annat som behövs för att ta hand om din cykel. Vi vill att det ska vara enkelt att välja cykeln istället för bilen, säger Eva Dahlgren, projektutvecklare för Brf Prästkragen.

Att alla bostäder har egna uteplatser eller balkonger.

Alldeles bredvid bostadsprojektet kommer Lunds kommun bygga en park där det bland annat kommer finnas odlingsmöjligheter. Just grönska kommer att vara återkommande i hela bostadsområdet. Inspirationen till Brf Prästkragen och hela området kommer från stora städer som London och Berlin, kända för sin urbana grönska.

– Att alla bostäder har egna uteplatser eller balkonger i söderläge och egna entréer gör det också enkelt att skapa sitt eget liv i och omkring sin bostad, säger Gunilla Svensson.

Lägenheter och villor

Bostäderna i Brf Prästkragen är 26 lägenheter och 4 fristående villor, från 50 till 112 kvadratmeter med 2-5 rum och kök. Bredden i storlek på bostäderna gör att det kommer bli en mix av människor som bor i området, från yngre par till större familjer. Det skapar perfekta förutsättningar för ett levande bostadsområde. 

Se lediga bostäder i Brf Prästkrägen här.

I och med att Obos varit med från början i utvecklingen av Södra Råbylund har de också kunnat påverka hela områdets utformning. Det är något som Eva Dahlgren, projektutvecklare, ser som en stor fördel.

Hur ett litet sovrum kan se ut i bostäderna.

– Att få vara med och utveckla något alldeles nytt, hela vägen: från första start tills husen står färdiga och folk flyttar in. Och variationen, här är ingen dag den andra lik – man lär sig mycket i det här jobbet. Stadsplanering är också väldigt spännande, hur kan vi påverka människors trygghet och rörelsemönster genom att utforma platser på ett bra sätt?

Läs mer om Brf Prästkragen här.

Fakta: Brf PrästkragenUpplåtelseform: BostadsrättAntal bostäder: 26 lägenheter, 4 villorBoarea: 50-112 kvm, 2-5 rum och kökStart inflyttning: 2021