Bo nära havet i ny spännande stadsdel

Nya Hovås är en helt ny stadsdel i södra Göteborg. Här växer bostadsprojektet Urbani fram, ett unikt boende nära både vatten och natur. – Många hus i Nya Hovås går i ganska mörka tegeltoner. Vi ville skapa en kontrast till det och introducera en ljusare färgskala i området, säger Jon Tibell, en av arkitekterna bakom projektet.

I Nya Hovås i den södra delen av Göteborg byggs Urbani. Projektet består av tre hus, totalt 131 bostadsrätter. I den nya stadsdelen sticker projektet ut på flera olika sätt, bland annat genom sina ljusa fasader och runda balkonger, berättar Jon Tibell.

Vill du veta mer om Urbani – läs mer här.

– Balkongerna blir väldigt speciella på två av husen och de största i hela området. De sträcker sig längs med huskropparna och skiftar mellan brons och gult, beroende på ljuset, säger han.

”Folk uppskattar de stora balkongerna”

Det blir olika typer av bostäder i projektet, från en smart etta med sovalkov, perfekt som ett första boende, till penthouse med hiss rakt upp i lägenheten. Gemensamt för alla bostäder är att de får många och stora fönster, öppen planlösning och antingen balkong, takterrass eller uteplats.

Läs mer om hemmen i Urbani här.

– Skulle vi behöva välja en enda sak, som vi tror att de som flyttar in kommer att uppskatta, så måste det nog vara de stora balkongerna. Men även att det finns ovanligt mycket fönster i bostäderna, säger arkitekten Mikael Frej.

Nära till stad, hav och naturområden 

Bredvid Urbani ligger en välsorterad matbutik, perfekt att ha nära till hands för såväl veckohandling som det sista till middagen. I området blandas småskalig handel och kvarterskrogar med apotek och stora gymkedjor.

När det är dags att bada ligger Stora Amundön en kort cykeltur bort. På andra knuten hittar du Sandsjöbacka, ett naturreservat med fina motionsmöjligheter.

Trots att projektet ligger nära natur, tar det inte lång tid in till stadspulsen. Från projektet in till Linnéplatsen i Göteborg tar det 17 minuter med direktbuss.

Vill du veta om området? Klicka här.

– Det är smidigt att ta sig in till staden med kollektivtrafiken. Men i Nya Hovås finns allt du behöver, så det är inte ofta man vill lämna, säger Elin Chytraeus projektutvecklare från Skanska.