Gamlestaden blir en ny knutpunkt i Göteborg

Strax utanför centrala Göteborg växer ett nytt spännande bostadsprojekt fram. I Gamlestaden, en fascinerande stadsdel med gedigen historia, byggs moderna lägenheter i industriell stil – bara minuter från Göteborg city.

Takterrassen, en perfekt plats att spendera sköna sommarkvällar på.

Gamlestaden eller ”Gamlestan” som det kallas i folkmun, är den äldsta delen av det vi nuförtiden kallar Göteborg. Under de senaste åren har stadsdelen varit under utveckling och är nu en av de mest populära platserna i Göteborg.

Brf Gamlestads Plaza, som nu byggs i området, blir ett modernt bostadskvarter med 75 lägenheter i bostadsrättsform. Från smarta och yteffektiva ettor på 37 kvadratmeter, perfekt som ett första boende, till fyra rum och kök för den större familjen.

Vill du veta mer om projektet – läs mer här.

Majoriteten av bostäderna är så kallade genomgångslägenheter, vilket innebär att de har utsikt åt två håll. På så sätt har man kontakt med såväl gatuvimlet som lugnet på den gröna innergården. Samtliga lägenheter får öppen planlösning mellan kök och vardagsrum och minst en balkong eller uteplats.

Såhär kan ett sovrum se ut i Brf Gamlestads Plaza.

– Flera lägenheter får dessutom två balkonger. Där den ena har utsikt mot torget och Säveån, medan den andra vetter mot den lugna innergården, berättar Maria Nergården från Peab Bostad, som ligger bakom projektet.

Inspirerat av Berlin

I området finns det flera industribyggnader och Brf Gamlestads Plaza flirtar med sitt ursprung. Fasaderna blir klädda i robusta material som tegel och metall som för tankarna till Berlin.

Vill du veta mer om bostäderna i projektet? Klicka här.

Nära Brf Gamlestads Plaza finns allt man behöver, från mataffär, vårdcentral, skolor och flera träningsanläggningar. Alldeles intill projektet ligger även Gamlestads Torg med café, väldslitteraturhus och resecentrum, där anslutning till buss, spårvagn och pendeltåg finns. Med spårvagn tar det cirka 6 minuter in till city utan byten.  Vill man hellre ta cykeln går det fina cykelvägar längs med vattnet.

Projektet är inspirerat av storstäder som Berlin.

Är det här ett unikt projekt i Göteborg?

– Ja, det är det. Först och främst på grund av läget i Gamlestaden som inom kommande år kommer att bli en ny knutpunkt i staden. Men även på grund av detaljer som den 100 kvadratmeter stora takterrassen med fantastisk utsikt. En perfekt plats att spendera sköna sommarkvällar på, säger hon.

”Ett av det mest intressanta projekten”

Under de kommande åren kommer både Gamlestaden och närliggande slakthusområdet utvecklas. Närmsta granne med projektet planeras bli stadsdelens första hotell. Göteborg förväntas växa med upp till 150 000 invånare fram till år 2035 och för att målet ska nås krävs nyproducerade bostäder, berättar Maria Nergården.

Klicka här om du vill veta mer om Gamlestaden.

– Gamlestaden är definitivt ett av de mest intressanta projekten just nu och blir en intressant mix av både gammal och ny bebyggelse som kommer att utveckla en redan omtyckt och etablerad stadsdel, säger hon.