Unika skärgårdsbostäder sticker ut på Täljöhalvön

I den historiska skärgårdsmiljön på Täljöhalvön i Österåker växer ett unikt bostadsprojekt fram. Intill hav och lummig natur byggs Silverslänten II, ett kvarter med äganderättshus – bara 30 minuter från citypulsen.

Havsnära kedjehus med öppen altan.

Efter den tidigare succén i skärgårdssamhället på Täljöhalvön har bygget för bostadsutvecklaren Bonavas nästa projekt precis påbörjats. I det nya kvarteret Silverslänten II blir det totalt elva stycken Svanenmärkta kedjehus med äganderättsform. Husen kommer i två olika storlekar, 139 kvadratmeter – perfekt för paret som vill lämna innerstaden, eller 158 kvadratmeter för den stora familjen.

Vill du läsa mer om Silverslänten II – läs mer här.

Husens inredning kan man själv vara med att påverka genom olika stilkoncept och tillvalspaket som tagits fram, berättar Jenny Blomquist, Projektchef för Bonavas grannskap på Täljöhalvön.

Nära allt – och lite till

Alla bostäder i projektet får en egen tomt med altan i sydläge, perfekt för en kopp kaffe i solen. På andra sidan huset blir det en lugn lokalgata som kopplar samman grannskapet. Området präglas dels av sin historia som sträcker sig ända tillbaka till järnåldern, men även närhet till både hav och vacker natur. Bara några minuter från kvarteret finns fina promenadstråk, badbrygga och naturreservat. 

Såhär kan ett vardagsrum och matsal se ut i projektet.

– Här kan du ge dig ut på löprundor i den gamla blåbärsskogen, träna på utegymmet, promenera längs vattnet eller ta ett dopp i havet, säger Jenny Blomquist.

Vill du läsa mer om Täljöhalvön? Klicka här.

Ytterligare några minuter bort finns fler mataffärer, perfekt när man glömt bort att handla kvällens middag. Service, shopping och restauranger hittar man istället i närliggande Åkersberga centrum och Täby centrum.

Sovrum med genomtänkt förvaring och utsikt över naturen runtomkring.

För den som jobbar i stan tar det bara 30 minuter med bil att ta sig in från Silverslänten II. Pluggar man i city eller vill resa kommunalt, går både Roslagsbanan och bussar från Åkersberga station till Tekniska Högskolan.

Det innebär äganderätt

Äganderätt innebär att man äger sin bostad och marken som den står på, inte bara rätten att använda bostaden som i en bostadsrätt. Det innebär att man själv ansvarar och bestämmer över sitt boende, berättar Jenny Blomquist.

Klicka här om du vill se fler bilder på projektet.

– Allt fler efterfrågar ett boende med direkt ägande som alternativ till bostadsrätt eller hyresrätt. Dels för att boendeformen innebär en stor frihet, men även för att man kan bo på samma plats och bostad länge, säger hon avslutningsvis.