Så kan unga ta sig in på bostadsmarknaden

Sedan coronapandemin slog till har vår värld vänts upp och ner. Mitt i all oro och ovisshet har hemmet blivit en central del i livet. – I osäkra tider hittar vi tryggheten med våra allra närmaste i boendet, säger André Johansson, marknads- och kommunikationschef HSB Riksförbund.

Foto: HSB

Hemmet har alltid varit en viktig plats för människor, men sedan covid-19 tog vår värld i ett hårt grepp har ett eget hem blivit viktigare än vad någon kunde tro. I en undersökning gjord på Hemnet i somras svarade hela 31 procent att coronapandemin påverkat deras bostadspreferenser. Framförallt värdesattes tillgång till trädgård och större boyta mer än tidigare.

Klicka här om du vill läsa mer om HSBs nya bosparande.

Trygghet på olika sätt

För att göra livet i en HSB-bostad tryggt arbetar HSB med flera initiativ. Ett av dem riktar sig specifikt mot unga. Unga hade svårt att etablera sig på bostadsmarknaden redan innan coronapandemin. Höjda bostadspriser i kombination med strängare regler kring amorteringskrav och kontantinsats har gjort det tufft för unga att komma in på bostadsmarknaden.

För att underlätta för fler unga att kunna skaffa eget boende har HSB tillsammans med partnern Danske Bank lanserat ett nytt och förbättrat bosparande. Det innebär att medlemmar sparar pengar som kan användas till en kontantinsats eller plockas ut för andra ändamål. Dessutom ger sparandet poäng, vilket ger möjlighet till förtur till HSBs hyresrätter och nybyggda bostadsrätter. HSB ska även, tillsammans med Danske Bank – satsa på att öka kunskapen om sparande.

Vill du börja bospara i det nya bosparandet? Läs mer här.

– Det är något som många av våra medlemmar har efterlyst. Målet med det nya bosparandet är att kunna erbjuda ett större utbud av attraktiva sparformer så att vi kan hjälpa fler till en trygg bostadssituation, berättar Sofie Kjellin, vd på HSB Finansstöd.

Samhällsbyggare i 100 år

HSB är en viktig kugge i byggandet av nya bostäder i landet och har varit en samhällsbyggare i Sverige i snart 100 år. Under 2020 har HSB haft pågående produktion från Gällivare i norr till Ystad i söder. Samtidigt driver HSB även på utveckling på bostadsmarknaden genom olika satsningar, exempelvis HSB Dela för att främja ungas möjlighet att köpa bostadsrätt och HSB Living Lab för forskning om framtidens hållbara boende.

Här är några av de HSB-projekt där du kan köpa en bostad:

Norra Sverige

Luthagen Strand, Uppsala

Exklusiva bostadsrätter i Luthagen Strand i ett attraktivt läge vid kanten av Fyrisån. Perfekt för dig som söker ett boende med högsta kvalitet.

Klicka här för att veta mer om Luthagen Strand.

Mariehöjd 6, Umeå

På populära Mariehöjd bor du i ett härligt naturnära läge, bara 15 minuter från centrum med buss eller cykel. Välj mellan varierade lägenhetsstorlekar och planlösningar, alla med generösa förvaringsmöjligheter.

Klicka här för att veta mer om Mariehöjd 6.

Laestadiusparken, Gällivare

Det hör inte direkt till vanligheterna att kunna flytta till en nybyggd bostadsrätt i ett så centralt läge som i brf Laestadiusparken, mitt i stan, där HSB just nu bygger moderna lägenheter om 2-4 rum och kök. Inflyttning sommaren 2021.

Klicka här för att veta mer om Laestadiusparken.

Mellersta Sverige

Antilopen, Trollhättan

Trivsamma och välplanerade lägenheter på Tingvalla i Trollhättan där samtliga har balkong eller uteplats. Perfekt för dig som uppskattar ett bekvämt boende i en lugn miljö med närhet till service och kommunikationer.

Klicka här för att veta mer om Antilopen.

Österäng, Örebro

Ett nytt levande stadskvarteret på Öster i centrala Örebro. Området präglas av närheten till city och lummiga parker. Brf Österäng har utöver hemtrevliga och kvalitativa lägenheter även två takterrasser med utsikt över Örebros takåsar.

Klicka här för att veta mer om Österäng.

Brf Skogsgläntan, Västerås

Här kan du bo nära naturen i bekväm bostad med ljus öppen planlösning och balkong eller uteplats. I brf Skogsgläntan får du förråd, möjlighet att hyra p-plats intill husen och tillgång till en trivsam gård med plats för lek, umgänge och odling.

Klicka här för att veta mer om Brf Skogsgläntan.

Ridderstad, Linköping

I södra Linköping växer det nya bostadsområdet Berga Park fram. Här bygger nu HSB en ny etapp bostadsrätter, Brf Ridderstad. Här bor du naturskönt bara en cykeltur från Linköpings city och med ett bekvämt utbud av service runt hörnet.

Klicka här för att veta mer om brf Ridderstad.

Södra Sverige

Kalkbrottet, Malmö

Med utsikt över det storslagna kalkbrottet i Limhamn planerar HSB för ett nytt bostadsprojekt med havet, city och naturen precis utanför dörren. I Kalkbrottet kommer det finnas allt från mindre ettor till stora femmor.

Klicka här för att veta mer om Kalkbrottet.

Arkaden, Växjö

Arkaden består av två vackra trähus med 59 bostadsrätter i storlekarna 2-4 rum och kök. Lägenheterna är utrustade med hög grundstandard.

Klicka här för att veta mer om Arkaden.

Blomstra, Ystad

HSB brf Blomstra erbjuder ett modernt och bekvämt boende i nybyggda lägenheter med god tillgänglighet, öppen planlösning och generösa ljusinsläpp.

Klicka här för att veta mer om Blomstra.