Unikt Göteborgsprojekt hjälper unga in på bostadsmarknaden

Kvarteret Futura i Lindholmshamnen är inte som alla andra bostadsprojekt. Med fokus på att få in unga vuxna på bostadsmarknaden har Riksbyggen skapat ett dynamiskt kvarter med olika boendeformer. – Vi vill göra det enkelt för unga att hitta en egen bostad, säger Martin Lundbland, sälj- och marknadsansvarig Göteborg, på Riksbyggen.

Visualisering som visar kvarteret Futura i Lindholmshamnen.

Under våren tas de första spadtagen för vad som kommer att bli kvarteret Futura, ett bostadsprojekt med 197 bostäder, där allt handlar om att de som bor där ska trivas och må bra, oavsett ålder och livssituation.

Anmäl ditt intresse för en bostad i kvarteret Futura – klicka här.

Futura kommer att rymma två bostadsrättsföreningar, där Brf Lindholmsallén är först ut. I första etappen av Brf Lindholmsallén byggs 91 bostadsrätter som präglas av hög kvalitet och smarta lösningar. Som en del av bostadsrättsföreningarna kommer det erbjudas Riksbyggens nya lösning Hyrköp. Syftet med Hyrköp är att sänka tröskeln för unga vuxna att komma in på bostadsmarknaden.

Martin Lundblad förklarar närmare.

– Det är en modell som riktar sig till personer som är under 35. Hyrköp innebär att du kan hyra en lägenhet med möjlighet att köpa den i 5 år. Om hyrköparen inte köper sin bostadsrätt får personen bo kvar som hyresgäst, säger han.

Kooperativ hyresrättsförening

Utöver bostadsrättsföreningarna kommer det också att skapas en kooperativ hyresrättsförening med 40 bostäder för personer 18–30 år. En kooperativ hyresrättsförening fungerar genom att föreningen äger och styr över sin fastighet. Alla boende behöver betala en upplåtelseinsats men den är lägre än vad en normal insats för en bostadsförening är. Det innebär att det blir lättare för personer med begränsad ekonomi att få tillgång till boende.

Läs mer om bostadsformerna i kvarteret Futura.

Hela kvarteret Futura kommer vara ett dynamiskt område, fullt av liv. Kvarteret speglar Riksbyggens ambition att skapa ett bra boende för människor i olika åldrar och livssituationer, med särskilt fokus på unga vuxna. Mängden av olika av olika boendealternativ gör Futura unikt. Det kommer finnas bostäder och lösningar för unga vuxna, men också bostäder för äldre personer som söker större bostäder.

Visualisering som visar kvarteret Futuras innergård.

Kvarteret ligger i ett av Göteborgs mest spännande och expansiva områden, berätta mer om utvecklingen av Lindholmen? – Lindholmen är ett ungt spännande centralt område i Göteborg med en rik historia från varvsepoken. Den själen finns fortfarande kvar och flera av de äldre byggnaderna har bevarats och inhyser nu en rad olika verksamheter. Lindholmen tar nu steget från att vara ett område som dominerats av teknikföretag till att även innefatta bostäder, säger Martin Lundblad.

Anmäl ditt intresse för en bostad i kvarteret Futura – klicka här.