Så sätter du färg på hemmet

Att hitta rätt färger kan göra underverk för känslan i ett rum. JMs inredare Marie Ramse och Emelie Waxin ger handfasta tips på hur du färgsätter en nyproducerad bostad.

JMs inredare Marie Ramse och Emelie Waxin.

Färgkoder, beslutsångest och trender – att inreda med färg kan kännas som en djungel. Inte bara väggarna ska färgsättas, utan även textilier och inredning i komplementfärger som gärna ska binda ihop helheten. Det är många val som ska göras och som köpare av en nyproducerad JM-bostad får du alltid rådgivning av deras inredare. Två av dessa är Marie Ramse och Emelie Waxin. De har båda tips på hur du skapar känsla och stämning i din nya bostad.

Vill du veta mer om JMs inredningsval? Lär mer här.

– Det är alltid bra att tänka långsiktigt. Är man osäker på vad man kommer att tycka om en lång tid framöver så är det en god idé att hålla sig till tidlösa kulörer. Välj en lugn färg, gärna i en dämpad ton, säger Marie.

När du köper bostad av JM-bostad får du rådgivning av deras inredare.

Under 2021 har Emelie sett en förändring i färgtrenderna. Från att gråa och svala toner har haft överhanden, så har nu paletten övergått mot varma, jordiga toner i beige och brunt.

– Vi har sett mycket rosa på sistone och den är verkligen här för att stanna, främst tillsammans med den varma jordiga basen och accentfärger i djupa rostiga toner, säger hon.

Hur gör inredarna?

En vanlig tumregel som inredare ofta använder är 60-30-10+S-formeln. Den innebär att man pusslar ihop olika andelar färg för att skapa harmoni och dynamik i ett rum. 60% ska vara en dominerande basfärg på framför allt väggar, 30% en kompletterande färg på exempelvis gardiner, mattor och fondväggar, 10% en eller två accentfärger på exempelvis kuddar, filtar och lampor – och till sist S som står för svart. Den svarta färgen används för att ge djup och kontrast och kan märkas i små saker som krukor och soffbord.

JM-inredaren Marie tipsar även om att satsa på ljusa kulörer i mättade toner och att tänka på att inredningen i de olika rummen harmoniserar med varandra.

Satsa på varma, jordiga toner i beige och brunt.

– Vi har ofta en synlig levnadsyta idag, med öppna planlösningar och öppna dörrar. Därför är det i mitt tycke mer harmoniskt att inte ha för stora variationer mellan rummen. Givetvis ska man utgå från personlighet och magkänsla. Men att se till helheten gör hemmet mer sammansatt.

Vill du veta mer? Välkommen att inspireras i någon av JMs visningsbostäder.

Tips vid färgval:

  • Titta inte på trender, utan utgå från din egen smak och stil.
  • Använd ljusa kulörer som bas, gärna i dämpade toner.
  • Klara kulörer och pasteller passar oftast bättre som accentfärger.
  • Skapa ett moodboard för att se hur kulörerna matchar med varandra.

Här kan du se alla JMs bostäder som är till salu just nu.