De skippade huset och köpte en lägenhet

När familjen Nyberg, bestående av Emma, Sebastian och deras två söner, köpte en lägenhet i Riksbyggens projekt brf Fjällvyn i Kiruna var de egentligen på jakt efter ett hus. Men de hittade inte ett hus – och kanske var det tur. – En kväll kände vi bara att nu slår vi till och vi har verkligen inte ångrat oss, säger Emma Nyberg.

Bild som visar utsikten från en av lägenheterna i Fjällvyn i Kiruna.

Fjällvyn är ett bostadsprojekt i utkanten av Kiruna. Det är en del av ett avtal mellan Riksbyggen och LKAB där Riksbyggen ska bygga 500 nya lägenheter i Malmfälten under en tioårsperiod. Först ut var just brf Fjällvyn, följt av brf Fjällblicken som byggs just nu.

Se vilka projekt Riksbyggen bygger nära dig – läs mer här.

Lägenheterna i Fjällvyn har centrala Kiruna nära men naturen och den vackra fjällvärlden utanför fönstret. Bland annat består utsikten av bergen, milsvida vyer och det lokala kännemärket Luossavaarabacken. Just närheten till naturen är något som Emma och hennes familj uppskattar.

– Att ha fjällmassivet som granne är viktigt för oss, vi vill kunna känna naturen och känna oss fria. Vi bor ju inte i en storstad så vi behöver inte bo så att vi kan se in till grannen, nu har vi i stället en fantastisk utsikt varje dag vi äter frukost, säger Emma.

Hus blev lägenhet

Under tiden familjen Nyberg letade hus började de inse att det kanske inte var ett hus de ville ha. De hade koll på att brf Fjällvyn höll på att byggas, men inte tänkt närmare på det. Till slut insåg familjen att det inte var ett hus de ville ha, därefter tog det inte lång tid innan de väl hade bestämt och faktiskt hade flyttat in i sin lägenhet i brf Fjällvyn.

– Vår lägenhet var färdig så vi kunde se den innan vi flyttade in, vilket var skönt. Hela processen med att köpa nyproduktion av Riksbyggen var väldigt trygg och enkel, säger Emma.

Familjen Nyberg, bestående av Emma, Sebastian och deras två söner.

Socialt boende

Trots att det varit en pandemi har familjen upplevt grannskapet som socialt. Det finns gemensamma utrymmen och en kreativ lekplats där barnen kan leka på ett tryggt sätt.

Se vilka projekt Riksbyggen bygger nära dig – läs mer här. 

Just tryggheten är något som hon återkommer till. Familjen bodde tidigare i en hyresrätt men upplevde att det var en lång distans mellan de boende och fastighetsägaren. I brf Fjällvyn är det tvärtom, samarbetet mellan de boende, styrelsen och Riksbyggen fungerar väldigt bra och smidigt menar Emma.

– Vi är väldigt nöjda helt enkelt och trivs, både i lägenheten och med bostadsrättsföreningen, säger hon.

Fjällvyns läge var en av de orsakerna som övertygade familjen Nyberg att köpa en lägenhet istället för hus.