Så kan du inreda med second hand-prylar i Umeå

Varje år publiceras det miljoner bilder av svenska hem på Hemnet. En sak som vuxit sig starkt senaste åren – och har synts på bilderna – är second hand-detaljer. Allt från lampor till mattor går från att vara bortglömda till mitt i centrum igen. I Umeå är möjligheterna till bra second hand-fynd stora.

Att inreda med second hand är något Riksbyggen har tagit fasta på när de inrett en visningslägenhet med enbart second-hand-prylar. En nyproducerad bostad är som en omålad tavla med stora möjligheter. Second hand-prylar passar bra för att ge bostaden karaktär och din personliga prägel – även när bostaden är helt ny.

Se vilka bostäder Riksbyggen säljer i Umeå – klicka här.

För att sätta just din prägel på en nyproducerad bostad är det viktigt att se till vad du tycker om. Linnéa Salmén, inredningsstylist som inredde Riksbyggens visningslägenhet, tipsar om att starta med en mjuk bas, exempelvis fluffiga gardiner och en stor matta. Då nyproduktion ofta är vit som grund kan det skapa mycket känsla att inreda tvärtom – med mycket färg.

– Allt är genomtänkt i en nyproduktion. Bryt perfektionen med något som skaver. Något överdimensionerat, något väldigt gammalt med själ i. Något som skapar en nerv. Kan vara enstaka färg, form eller helhetsintryck, säger Linnéa Salmén.

Gammalt men inte gammalt

Det Linnéa Salmén gjort är att hon inrett lägenheten cirkulärt med hjälp av second hand-prylar. För att hitta inredningsdetaljerna har hon letat på loppisar, varit på auktioner och auktionssajter. Hon pekar på vikten att våga blanda nygammalt med gammelgammalt, allt behöver inte vara från 1950-talet eller äldre.

Det går hand i hand med Hemnets sammanfattning av trendåret 2020 och 2021. En av trenderna som varit tydliga under 2021 är konst från 1990-talet, alltså second hand-saker som är gamla – men inte så värst gamla.

Se vilka bostäder Riksbyggen säljer i Umeå – klicka här. 

Riksbyggens exempel

Den lägenhet som Riksbyggen har inrett med second hand-prylar ligger i Brf Cykelverkstaden i Täby. Utöver inredningen är lägenheten ett tydligt exempel på Riksbyggens hållbarhetsarbete som både tar hänsyn till det stora och lilla perspektivet. Bostadsprojektet byggs enligt certifieringen Miljöbyggnad silver med laddstolpar, gröna tak, odlingslådor och bilpool medan det lilla perspektivet i vardagen tas tillvara genom återbruk och återvinning.

Tips på second handi Umeå:

PMU Second Hand, på Teg i Umeå. Här finns ett stort utbud av möbler, lampor, speglar och porslin. Du hittar butiken på Lärlingsgatan 9.

Röda Korset på Mariedal, med stor yta med brett sortiment; allt från möbler, hemelektronik till kläder. Butikens hittar du på Björnvägen 7.

ReBuy på Mariedal, där det finns cirka 200 utställarplatser där vem som helst kan hyra en plats att sälja begagnade prylar på. Många säljare under samma tak men du betalar allt i samma kassa. Mest kläder men även inredning och husgeråd. Du hittar butiken på Björnvägen 11.

Returbutiken vid Strömpilsplatsen. Här finns mycket möbler och husgeråd, men var uppmärksam på öppettiderna. Du hittar butiken på Tegelbruksvägen 7.

Myrorna på Ersboda, en stor butik med kläder och möbler samt mycket annat. Du hittar butiken på Gräddvägen 2.

Pryl1900 Öst på stan. En liten butik med välsorterat sortiment, mycket med retrokänsla. Du hittar butiken på Kungsgatan 92.

Rosendahls Antik och Retro. Möbler, inredning, porslin och mycket annat. Du hittar butiken på Förrådsvägen 22.

Opalen Antik och Auktion. Drygt en mil från Umeå hittar du husgeråd, porslin, lampor och möbler. Adressen är Sörforsvägen 2, 905 92 Umeå.

Mattex Antik. En bit utanför Umeå ligger också Mattex Antik med ett stort utbud av möbler och andra antikviteter. Du hittar butiken på Stöcksjö Gaddmyrväg 7.