Vad är en ägarlägenhet?

Det är mycket att stå i när du ska köpa ett nytt hem. Förutom att välja bostad och läge, behöver du fundera över vilken upplåtelseform du vill ha. Men hur vet du om en bostadsrätt eller ägarlägenhet är bäst för dig? Vi reder ut upplåtelseformerna.

Ägarlägenheter har sedan länge varit den vanligaste upplåtelseformen runt om i Europa. De senaste åren har den även blivit alltmer populär i Sverige. Den största skillnaden mellan en bostadsrätt och ägarlägenhet är priset och hur du samverkar med dina grannar. När du köper en bostadsrätt är du del av en förening som i sin tur äger fastigheten – och du äger rätten att bo i bostaden. En ägarlägenhet däremot utgör en egen fastighet som du äger och med det kommer större friheter när det till exempel gäller renovering och uthyrning.

Välj en upplåtelseform som passar dig

Vilken upplåtelseform som är bäst för dig beror på allt ifrån din ekonomitill hur du vill leva, bo och äga ditt hem. Fundera på vad som är viktigast för dig i ditt boende. För att förstå skillnaderna mellan upplåtelseformerna kan du kika i tabellen nedan.

Tryggt att köpa av JM

Oavsett om du väljer en bostadsrätt eller en ägarlägenhet står JM för en trygg bostadsaffär med bland annat skydd mot dubbla boendekostnader och kundombud. JM erbjuder fasta priser, Svanenmärkta bostäder med låg energianvändning och bra lägen nära city, natur eller vatten. Om du väljer en bostadsrätt kan det vara bra att veta att JM ingår i Trygg bostadsrättsmarknad i Sverige. Det innebär att din blivande bostadsrättsförening uppfyller högt uppsatta krav inom ekonomi, långsiktighet och trygghet.

JM har ett brett utbud av både ägarlägenheter och bostadsrätter runt om iStockholm, du hittar dem här.

Skillnader mellan en ägarlägenhet och en bostadsrätt:

Så fördelas pris och avgift mellan upplåtelseformerna: