Så hjälpte OBOS Deläga oss att köpa bostad

OBOS Deläga gör det möjligt för fler att äga sitt eget boende, och innebär att man köper en del av bostaden och samäger resterande del med OBOS. I takt med att OBOS rullar ut möjligheten i allt fler städer har också flera nya hem hittat sina delägare. Här träffar vi två av dem: Fredrik och Sebastian, som båda ser fram emot att få flytta in i sina nya lägenheter i Brf Strandvägen i Sollentuna. 

Bra hjälp in på bostadsmarknaden

Att ta sig in på bostadsmarknaden idag är tufft, inte minst i storstäderna. Vår ena delägare, Sebastian, hade letat lägenhet under lång tid när han en dag såg att det skulle byggas nya bostäder i Sollentuna.

– OBOS var en ny bekantskap för mig, men jag gick in på webben och gillade det jag såg. OBOS Deläga är en bra hjälp att få in en fot på bostadsmarknaden. Det är lätt att förstå hur upplägget fungerar och att du själv kan välja den procentsats du äger från början och sedan kunna betala av i den takt du vill är en stor fördel, menar Sebastian.

Läs mer om OBOS Deläga här.

Bli medlem i OBOS – läs mer här.

Väg till det första egna hemmet

För Fredrik började resan till det första egna hemmet med ett OBOS-medlemskap, vilket ju också är en förutsättning för att kunna ta del av OBOS Deläga.

– Min pappa inspirerade mig till att bli medlem, och jag tänkte att det kan ju vara bra. Vi har ju bott i ett OBOS-byggt hus i Norrtälje tidigare, så jag vet att OBOS bygger med bra kvalitet, säger Fredrik. Fredrik tittade både på nyproduktion och på begagnatmarknaden, berättar han, men utan att riktigt hitta rätt. Ända tills han upptäckte Brf Strandvägen i Sollentuna…

– Jag är ju uppvuxen i Sollentuna, och när vi var ute och tittade på området kände jag igen platser där jag varit mycket som barn. Och så blir det ju ett nytt och coolt kvarter, så att köpa här kändes helt rätt.

Du väljer din ägarandel

När du köper din bostad med OBOS Deläga börjar du med att äga minst hälften av hemmet själv, för resten betalar du en samäganderättsavgift till OBOS. Du kan välja att köpa 50, 60, 70, 80 eller 90 procent av bostaden, medan OBOS behåller ägarandelen av den del du inte köper. Senare, om det passar dig och din plånbok, kan du öka din insats. Du behöver inte öka din ägarandel alls, men du har möjlighet att göra det en gång om året – ända tills du äger hela bostaden själv.

Sebastian köpte 90 procent från början. Fredrik siktade först på att köpa 80 procent, men sedan räknade han lite till och kom fram till en annan lösning.

– Jag insåg att om jag gick upp till att jobba 100 procent skulle det nog lösa sig med lånelöftet, och det gick vägen. Så jag kunde köpa min lägenhet till 100 procent redan från början. Men OBOS Deläga är definitivt ett bra alternativ för många i min ålder och ekonomiska situation.

Så fungerar OBOS Deläga – klicka här för att läsa mer.

Längtar till inflyttning

Även om det i skrivande stund är ett bra tag kvar innan killarna äntligen får sätta nyckeln i dörren till sina egna lägenheter är stämningen på topp.

– Jag skulle ju vilja flytta in nu, men det här känns jättebra. Jag har fått en bra bild av hur OBOS Deläga fungerar, och jag skulle absolut rekommendera det här sättet att köpa bostad på, säger Sebastian.

– Jag håller redan på att fundera på hur jag ska inreda. Jag gillar konceptet med att äga själv i den takt man själv väljer, konstaterar Fredrik.

Bli medlem i OBOS – få förtur till att köpa attraktiva bostäder.

Fakta: Fredrik Eriksson, 25 år

”Att kunna köpa bostad i min ålder idag är ju nästan omöjligt. Det kostar mycket och dessutom behöver du både klara kontantinsatsen och amorteringskraven. Därför är OBOS Deläga ett bra alternativ.”