Först i Sverige att flytta in i en OBOS Deläga-bostad

Konceptet OBOS Deläga är enkelt: köp halva bostaden och bo i hela. Nongnoot Pichetkul är först ut i Sverige att få nycklarna till en lägenhet som hon köpt till sin dotter genom OBOS Deläga.

– Det känns jättebra, säger hon.

Nongnoot Pichetkul. Foto: Magnus Sandberg

Nu går flyttlasset till landets allra första OBOS Deläga-lägenhet, en milstolpe för den unika boendeformen. OBOS boköpsmodell Deläga har funnits i Norge sedan 2020 och lanserades i Sverige i juni 2021. När Emma, dotter till Nongnoot, nu flyttar in i OBOS projekt Strandvägen i Edsviken blir hon först i landet med att bo i en Deläga-lägenhet. 

– Det här konceptet passar väldigt bra för vår situation, säger Nongnoot. 

I OBOS projekt Strandvägen pågår inflytt för fullt. Projektet består av 115 lägenheter – men det är endast ett fåtal kvar. Alla lägenheter i Strandvägen går att köpa med Deläga. 

Läs mer om Strandvägen i Edsviken här – endast fåtal lägenheter kvar.

Bostäderna i Strandvägen byggs kring en lummig innergård med orangeri och odlingar som för tankarna till en modern trädgårdstad. Sollentuna centrum, med sitt stora utbud av butiker och restauranger, finns en kort promenad bort. Med pendeltåg och bussar tar du dig in till stan på drygt 15 minuter. 

Strandvägen i Edsviken. Foto: Dan Larsson.

Deläga passade perfekt

Nongnoot och hennes familj har tidigare bott i Edsviken och området känner hon till väl. Men med tre barn blev den ombyggda tvåan i Silverdal för liten och när det började bli dags för äldsta dottern att flytta hemifrån letade Nongnoot efter en lösning.

– Då fick jag höra om OBOS projekt i Sollentuna, det var ett av de första med Deläga-konceptet. Det passade perfekt för min dotter, säger hon.

Genom OBOS boköpsmodell Deläga väljer man hur mycket av bostaden man vill köpa, men minimum är 50 procent. Därefter har man en gång om året möjligheten att öka det egna ägandet med målet att äga bostaden helt om tio år. För att köpa en bostad som erbjuds genom Deläga behöver man vara medlem i OBOS. 

Strandvägen i Edsviken – så kan du köpa lägenheterna med OBOS Deläga.

Bra läge i Sollentuna

Edsviken i Sollentuna är omtyckt både av boende och besökare. För den som är aktiv och gillar att röra på sig finns det gott om promenad- och cykelvägar och någon av Edsvikens många badbryggor finns heller aldrig långt bort för den badsugna. 

När Nongnoot berättar om lägenheten som dottern Emma kommer flytta in i återkommer hon till det fantastiska läget.

– Det är i det här området jag och min familj lever våra liv. Och en av Emmas bästisar bor dessutom på gångavstånd från lägenheten, säger hon.

Samtidigt går det snabbt att ta sig in till stan med pendeltåg, och att Nongnoot och resten av familjen kommer bo nära dottern känns tryggt.

– Det är bara ett stopp emellan, det är perfekt, säger hon.

Nongnoot uppskattar den rymliga balkongen. Foto: Magnus Sandberg

Fick den lägenhet hon ville ha

Lägenheten är på 32 kvadrat, alldeles lagom stort som en första bostad för dottern Emma. Ett stort plus är också den rymliga balkongen. Att lägenheten inte låg på markplan var viktigt.

– Jag minns att jag satt och väntade vid datorn vid klockan nio när lägenheterna släpptes för att kunna välja den vi ville ha. Vi ville ha en lägenhet lite högre upp utan insyn, säger hon.

Endast fåtal lägenheter kvar i Strandvägen i Edsviken – läs mer här.

Hoppas på fler Deläga-lägenheter i Sollentuna

Att OBOS genom boköpsmodellen Deläga sänker trösklarna till bostadsmarknaden tycker hon är viktigt och önskar att fler Deläga-lägenheter byggs.

– Det skulle vara roligt om OBOS kunde påbörja ytterligare ett projekt med Deläga-lägenheter i Sollentuna, så att mina andra barn också kan flytta dit, säger Nongnoot.