Stora Äng 2

Östergötland, Ydre Se på karta

11 000 000 kr

Bostadstyp
Gård/skog
Upplåtelseform
Äganderätt
Antal rum
15 rum
Boarea
608 m²
Biarea
90 m²
Tomtarea
43 ha
Byggår
1930
Driftkostnad
104 524 kr/år
Antal besök
18 331
Dagar på Hemnet
11

I södra Östergötland där klarblåa sjöar, böljande odlingslandskap och artrika betesmarker varsamt bäddas in av vackra gröna skogar är Stora Äng gård belägen. Ett underskönt herrgårdshemman med 62 ha östgötska naturskatter som kan erbjuda varierad verksamhet.

I början av 1900-talet lades här en sällsynt ambition på att uppföra ett representativt och rymligt Corps de logi med tillhörande flyglar samt omgivande parkmiljö med dammar.

Den nästan 100 år gamla herrgårdsbyggnaden om 608 kvm är ett utsökt exempel på traditionell herrgårdsstil som låtit sig inspireras av nyklassicism. Här finns bl.a. en magnifik pelarförsedd entré, flera stora fönster med ett iögonfallande fönsterparti av glasmosaik. I trapphuset förlänar det de två första planen med ett unikt och frikostigt ljus över salonger och matsalar. Ljusflödet som det medför ger karaktär och själ till bostaden. Den generösa takhöjden och de stilrena parkettgolven förstärker känslan av luft och rymd och omsluter varligt unika detaljer som spegeldörrar, öppna spisar och kakelugnar. Byggnadens fria och höga belägenhet i det frodiga landskapet inger ett behagligt lugn vart man än befinner sig i huset.

Till huvudbyggnaden hör två inredda flyglar från tidigt 1800-tal. Den östra flygeln utgör enklare boende med välbevarade detaljer och utsikt mot Stora Sundsjön, perfekt för gäster eller sommaruthyrning. I västra flygeln finns förråd men också inredd festlokal med pub samt en stor angränsande altan.

Ner mot landsvägen finns ett fristående hus i gott skick vilket använts som galleri, butik och festlokal. Här är egen parkering och gott om plats runt byggnaden som är inbäddad av böljande ekhagar. Övriga byggnader på gården utgörs av verkstad, garage, fårhus, hönshus, vagnslider samt lusthus.

Nere vid sjön finns den privata badplatsen Liljeholmen. En underbar plats för rekreation med en 30 meter lång sandstrand samt badstuga som omgärdas av ett generöst soldäck på 80 kvm.

Stora Ängs storlek och utformning erbjuder en mängd inriktningar för gårdens 26 ha skog, 14 ha åker- och betesmark samt 20 ha vatten. God förekomst av klövvilt ger goda förutsättningar för jakt och Stora Sundsjön lovar fiskelycka med rikt kräftbestånd och god tillgång på abborre och gädda. För den som önskar bedriva djurhållning ska nämnas att samtliga hagar är nystängslade. För närvarande har får vårdat gårdens naturbetesmarker.

Välkommen till Stora Äng, en förtrollande vacker plats.

Läs mer hos mäklaren
Residence Fastighetsmäkleri