Marieholms herrgård

Marieholmsbruk, Gnosjö kommun Se på karta

14 000 000 kr

Bostadstyp
Gård/skog
Upplåtelseform
Äganderätt
Antal rum
32 rum
Boarea
670 m²
Biarea
185 m²
Tomtarea
6,2 ha
Byggår
1860
Driftkostnad
136 260 kr/år

Marieholms herrgård är en anrik egendom med anor från 1860, en bruksherrgård som nu för första gången på 30 år finns tillgänglig på marknaden. Ursprungligen fungerade den som hjärtat i ett Småländskt järnbruk, men över tiden övergick verksamheten till tillverkning av jordbruksmaskiner. Den gamla bruksmiljön är bevarad och oerhört vacker, och från bruket grävdes den långa Marieholmskanalen, som erbjuder fantastiska möjligheter till kanoting.

Under andra världskriget tillverkades delar till de allierades flygvapen på Marieholms bruk samtidigt som man etablerade den framgångsrika verksamheten Marieholmsbåtar som verkade inom båtindustrin. Efter kriget ansågs Marieholms herrgård vara ett av Sveriges konstnärligt rikaste privathem. Inom båtindustrin skapades tidlösa klassiker som segelbåten If-båten och motorbåten Sweet sixteen, vilken för övrigt gavs som 18-årspresent till vår nuvarande kung Carl XVI Gustaf.

Under efterkrigsåren skapades en stor parktomt i engelsk stil intill herrgårdsbyggnaderna, vilken har bevarats genom åren. De senaste 30 åren har herrgården haft samma ägare, som med stor kärlek har vårdat och underhållit egendomen. Byggnaderna har moderniserats och rustats upp kontinuerligt. Dessutom har en temperatur- och fuktreglerad vinkällare inrättats med plats för 500 flaskor som går att utöka till hela 2000 flaskor, och det gamla orangeriet har genomgått en totalrenovering. För bilentusiasten finns också ett rymligt fyrbilsgarage, som är fuktkontrollerat och utrustat med larm. Egendomen är mycket väl omhändertagen och sträcker sig över mer än 7 hektar av parkområde och skog, inklusive jaktmöjligheter. Dess placering är oerhört avskild och privat. Njut av en promenad genom den välansade trädgårdsparken, upptäck de frodiga ängarna eller unna dig en stunds avkoppling och njutning mitt i den spektakulära naturen som omger dig. I anslutning till mangårdsbyggnaden finns en gjuten pool av generösa proportioner vilken med enkla medel kan väckas till liv igen och skapa rekreation för sin ägare.

Denna herrgård utstrålar verkligen en tidlös skönhet och karaktär som får en att häpna. Interiören i huvudbyggnaden är imponerande med sina ursprungliga fiskbensparkettgolv som ger varje rum en varm och elegant atmosfär. Eldstäderna, som fortfarande fungerar, bjuder in till mysiga kvällar med sprakande lågor. De stora och öppna rummen ger en rymlig känsla och skapar den perfekta platsen för underhållning och gemenskap. Historiens vingslag är påtagliga i varje hörn av denna herrgård, samtidigt som moderna bekvämligheter sömlöst har integrerats för att möta dagens behov. Här finns också en magnifik 100 kvm patio, som bjuder på enastående utsikt och samtidigt är insynsskyddad för total avskildhet. Det perfekta stället att njuta av naturen och stillheten.

Badrummen i huvudbyggnaden är utrustade med Statuario samt Verde Alpi marmor, vilket förstärker känslan av lyx och överflöd. Varje detalj i dessa utrymmen är noggrant utvald för att skapa en atmosfär av sofistikering och avkoppling. Låt oss inte heller glömma de stora och vackra fönstren som släpper in rikligt med naturligt ljus och erbjuder panoramautsikt över den frodiga omgivningen. Förutom detta finns det också flera platsbyggda bokhyllor i massivt målad bok och ek i både huvudbyggnaden och det mindre huset. Dessa vackra detaljer bidrar till att ge ytterligare karaktär och charm till de redan magnifika husen.

Flygelbyggnaden har nya ytskikt sedan 2016 och välproportionerade vackra

Läs mer hos mäklaren
HusmanHagberg Värnamo

Kontakta mäklaren

Sebastian Larsson

HusmanHagberg Värnamo
Mäklare Sebastian Larsson, HusmanHagberg Värnamo
0709617294