Fryebo Södergården 1

Vaggeryd Se på karta

2 495 000 kr

Bostadstyp
Gård/skog
Upplåtelseform
Äganderätt
Antal rum
6 rum
Boarea
168 m²
Biarea
10 m²
Tomtarea
8,5 ha
Byggår
1834

Fryebo Södergården, den södra gården i den kulturskyddade och mycket vackra byn Fryebo med anor från 1300-tal.
Den högt belägna bostaden med rakt söderläge medger ett mycket trivsamt boende i den varsamt på 1980/90-talet renoverade byggnaden där nästan alla ursprungliga detaljer finns kvar på något sätt utan att funktionen som boende för den lilla familjen kommer på undantag.
Kakelugnar, järnspis i köket, spegeldörrarna med smidda gångjärn etc. tillsammans med riktiga furugolv som har sparats och renoverats.
Gårdsbilden inrymmer även den en gång byskolan, senare undantagsboende och nu en byggnad i välbevarat skick som mycket väl kan bli ett extra boende beroende på vilken insats och interiör förändring man vill utsätta den väl bevarade timrade byggnaden för.
Förutom boende så medger gården ett aktivt småbrukarliv där ladugården senast användes som stall, ridbanan finns kvar och det finns plats för tre inte allt för höga hästar.
Åkrarna har hävdats och skötts väl genom åren och om man inte vill/behöver odla själv finns intresserade jordbrukare
Trädbevuxna ängs och hagmarker försörjer med ved till spis och kakelugnar och för den ytterligare händige så finns en fin liten isolerad snickarbod/hobbylokal i sidobyggnaden.
Är ni flera familjer som vill bo i Fryebo så finns ett förhandsbesked om bygglov och ytterligare möjlighet till avstyckning för nybyggnation av en liten gård inom detta objekts östra del.

Läs mer hos mäklaren