Kommande

Björkebergavägen 1

Djursholm, Danderyd Se på karta

20 000 000 kr

Bostadstyp
Tomt
Upplåtelseform
Äganderätt
Tomtarea
1 600 m²
Kommande

Nu erbjuds möjlighet att förvärva en unik tomt med bästa läge i Djursholm. Fastigheten har i stora delar stått orörd sedan 1967.

Historia
Villa Björkeberga uppfördes av Knut och Signe Andersson, det var en tegelvilla i nationalromantiskt influerad jugend som uppfördes på tomtens högsta punkt. Fastigheten var ursprungligen mycket stor och sträckte sig från Skandiavägen i väster till Värtan i öster. Idag utgör den ursprungliga tomten sex fastigheter efter avstyckning 1965, i samband med avstyckningen revs villa Björkeberga. Byggnaden var en ganska tung volym i tegel med stenornament under ett lite speciellt säteritak med två italianer. Taket var belagt med enkupigt lertegel. Planformen var oregelbunden med utstickande flyglar mot nordväst och nordöst. Uttrycket låg mycket nära samtida bebyggelse i Lärkstaden i Stockholms innerstad. Troligen var byggnaden klar för inflyttning 1909. På många sätt liknade villa Björkeberga den vid samma tid ritade och uppförda Engelbrektskyrkan och dess församlingshem. Arkitekten Lars Israel Wahlman bodde i närheten i villa Tallom som han ritade åt sig själv, idag klassat som byggnadsminne sedan 1979. Förutom villa Tallom har Lars Israel Wahlman har ritat några av landets mest uppskattade byggnader som tex Engelbrektskyrkan, Tjolöholms slott och Cedergrenska tornet.

Idag står ett mindre hus på tomten som förmodlingen uppfördes i slutet av 60-talet av nuvarande ägare, på tomten finns även en grillpagod och en pool. Huset har eftersatt underhåll och är i stort behov av renovering. Byggrätten uppgår till 1/9 av tomten med två våningar. Sammanbyggd eller fristående uthusbyggnad får uppföras till högst 40 kvm. Detaljplanen medger även rätt till att bygga garage. Ägaren till fastigheten har förtur till plats i Framnäsvikens bryggförening. Båtplatsen ligger på bekvämt promenadavstånd, ca 200 meter från fastigheten.

Läs mer hos mäklaren
Svensk Fastighetsförmedling Danderyd

Kommande försäljning

Bostaden kommer snart att vara till salu. Inga visningstider finns än så länge. Kontakta mäklaren för mer information.