Häljebol Tingshuset

Häljebol, Säffle Se på karta

2 500 000 kr

Visa bud Budgivning pågår
Bostadstyp
Villa
Upplåtelseform
Äganderätt
Antal rum
10 rum
Boarea
450 m²
Tomtarea
2 259 m²
Byggår
1907
Driftkostnad
56 324 kr/år

Välkomna till Häljebol Tingshuset! En kulturhistorisk diamant belägen mitt i den Värmländska landsbygden. I den ca 100 kvm stora tingssalen har domar klubbats ända fram till ca 1970! I anslutning till tingssalen finns två välbevarade celler där de kriminella satt i väntan på sitt straff. Nu finns möjligheten för er att förvärva denna fantastiska fastighet och använda som egen bostad eller för er verksamhet. Under de sista åren har husets använts som museum, arkiv, kontor och för uthyrning. Huset har gott om sovrum och rymmer flera familjer vid behov. Ett kök på varje våning, tre badrum och flera toaletter. I huset finns flera ståtliga kakelugnar och en stor öppen spis med insats i tingssalen. De är dock ej godkända då skorstenarna behöver renoveras.

Tomten är insynsskyddad och härligt omringad av vackra lövträd och buskar. Litet uthus finns på tomten och plats för flera härliga uteplatser.

Ungefär två kilometer från huset finns byälven och Vikinaleden. Denna 80 km långa vattenleden mellan Arvika och Säffle tar dig till Sveriges Innersta hamn- Arvika och ut på Vänern via Säffle. Längs vägen kan du skåda gravrösen och gravhögar från vikingatiden och tidigare epoker.

Det gamla tingshuset i Häljebol revs 1907 och byggnationen av ett nytt påbörjades. Det gjordes stort och i tegel, vilket var närmast unikt i en landsbygdsmiljö som detta. Stadsarkitekten i Stockholm Sigurd Westholm och hans kollega J A Bagger anlitades för att rita huset och det byggdes av den legendariske byggmästare Johansson i Säffle. Invigningen av huset skedde hösten 1909.

Läs mer hos mäklaren
Länsförsäkringar Fastighetsförmedling Grums